Michal Majer Rôzne

Dobrovoľníci vyčistia Sásovskú dolinu

V Sásovskej doline, ktorá sa nachádza v ochrannom pásme Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) a neďaleko najväčšieho banskobystrického sídliska Rudlová-Sásová, pribudli znovu viaceré nelegálne skládky odpadov.

Napriek tomu, že jej čistenie od roku 2007 zabezpečuje Správa NAPANT-u spolu s banskobystrickým magistrátom, znečistená je nielen dolina, ale aj jej okolie nachádzajúce sa takisto v ochrannom pásme národného parku.

„Blízkosť sídliska je jedným z dôvodov, prečo je Sásovská dolina jednou z najnavštevo­vanejších dolín Nízkych Tatier. Veľa návštevníkov znamená aj veľa odpadu, ktorý tam nezodpovední zanechávajú, a v doline je vysoký stupeň znečistenia. Je to dôsledok nielen toho, že ľudia tam po piknikoch nechávajú rôzne obaly, ale aj toho, že niektorí do doliny vyvážajú aj väčší odpad. Zlikvidovať aspoň časť nelegálnych skládok odpadov chceme v sobotu 24. apríla,“ uviedla pre TASR koordinátorka dobrovoľníkov Greenpeace Veronika Páričková. Dodala, že Greenpeace vyzvala svojich banskobystrických dobrovoľníkov, aby sa v sobotu zapojili do čistenia Sásovskej doliny. Pridajú sa k nim aj banskobystrickí skauti a členovia tamojšej pobočky Slovenskej ornitologickej spoločnosti. Je to prvýkrát, čo Greenpeace v Sásovskej doline organizuje takúto akciu. Ak bude úspešná a k dobrovoľníkom sa pridajú aj ľudia zo spomínaného sídliska, zorganizuje ju aj v budúcnosti.

V minulosti dolinu nečistilo len mesto a Správa NAPANT-u, ale napríklad aj firma DETOX či Stredná priemyselná škola stavebná a Stredná zdravotnícka škola v Banskej Bystrici. Odstránili odtiaľ nielen rôzne obaly z tekutín a jedla, ale aj stavebný odpad, obuv, pneumatiky a ďalší odpad, ktorý tam nezodpovední ľudia doviezli na autách. Vjazd áut je tam pritom zakázaný a nezodpovedným vodičom hrozí pokuta vyše 3300 eur. Za znečisťovanie územia rôznymi odpadmi je pokuta do 66 eur.

Sásovská dolina, ako aj celý horský masív Panského dielu, pod ktorým sa rozprestiera, je prírodnou zaujímavosťou. Nachádzajú sa tam rôzne druhy ekosystémov. V tejto lokalite je aj takzvaný Sásovský kras skladajúci sa z troch jaskýň a jednej priepasti – Kaplnky, Netopierskej jaskyne a Malej Jaskyne a Priepasti pod Žajdlíkovým hostincom. Aj pre spomínaný kras je tam niekoľko zastávok náučného chodníka vedúceho cez Sásovskú dolinu. Otvorili ho v roku 2003 a začína sa nad Pieninskou ulicou na sídlisku Rudlová-Sásová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM