Iné športy

Dobrovoľníci, srdce Banskobystrického maratónu: Príležitosť možno práve pre teba

Nová trať, dátum a dokonca sa bude prvýkrát bežať aj v noci. Banskobystrický maratón je plný noviniek, no bez dobrovoľníkov by nikdy nebol. Prijmete výzvu?

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci, srdce Banskobystrického maratónu: Príležitosť možno práve pre teba
33
Galéria
Zdroj: Marathon Banská Bystrica

To, že sa chystá jedinečná júnová žúrka v Banskej Bystrici, už všetci vieme. Poďme trošku nahliadnuť do zákulisia príprav a organizácie Banskobystrického maratónu, ktorý sa bude tento rok konať už 9. júna 2018 a bežci sa môžu tešiť aj na novú trať.

„Je to celoročná snaha viacerých ľudí, ktorých spája jedno – skvelý pocit z usmiatych tvárí bežcov, divákov a všetkých nadšencov behu. Je to niečo, čo len tak nezažiješ. Príležitosť možno práve pre teba,“ začal svoje rozprávanie Miroslav Štrba, organizátor podujatia vo veľkom rozhovore o dobrovoľníkoch.

Zdroj: YouTube.com

Zmeny bežeckej trate, miesta štartu a cieľa určite prinesú aj úplne inú situáciu pre vás ako organizátorov. Koľko ľudí a na akých pozíciách bude podujatie zabezpečovať?

To, že sa mení trať na kratší úsek, na prvý pohľad môže vytvárať dojem, že dobrovoľníkov budeme potrebovať menej. Pravda je ale iná. Vznikajú nám nové pozície, ktoré sme pri starom koncepte nemali. Napríklad kontrolóri na otočkách. Síce na oboch budú umiestnené snímacie koberce, čiže trať sa skrátiť nedá a v priebehu pretekov presne budeme vedieť, kde sa kto nachádza, pre každého bežca je lepšie, keď ho naviguje dobrovoľník. Ten mu presne povie, kadiaľ má bežať, kde sa otočiť. V marci budeme trať certifikovať, no už teraz viem, že otočka pre maratóncov bude ďalej, ako pre polmaratóncov a štafetárov. Preto v týchto miestach postavíme dobrovoľníkov, aby mal bežec maximálny komfort a bol sústredený iba sám na seba. Budeme potrebovať do 200 dobrovoľníkov na pozície rozdelené do skupín:

  1. Štartový a cieľový servis
  2. Traťový servis – smerníci na trati
  3. Traťový servis – občerstvovacia stanica, bežecké koridory, otočky
  4. Doprava, stavanie a demontáž

Kto sa môže prihlásiť? Môžu to byť aj ucelené skupinky ľudí? Napríklad spoluhráči z tréningu futbalu?

Prihlásiť sa môže každý, kto má chuť pomôcť. Pozície nie sú náročné. Čím nás bude viac, o to jednoduchšie, rýchlejšie a zábavnejšie všetko postavíme, pripravíme, usmerníme, vyhodnotíme a znova demontujeme. Je to ideálna príležitosť pre športové kluby, priateľov, ktorých spája akákoľvek voľnočasová aktivita. Ponúkame fantastický, ale hlavne overený systém: Pomôž nám a my na oplátku pomôžeme vám.

Funguje to veľmi jednoducho: Ak máte vo vašom klube, firme alebo inom zoskupení ľudí, ktorí nechcú bežať na našom podujatí, oslovte ich s nápadom, pomôcť nám pri organizácii. Tým, ktorí bežať rozhodne pôjdu, venujeme štartovné zdarma. Môže to byť akákoľvek disciplína, napríklad trojčlenná štafeta, 4,2 km minimaratón, či niečo na kolieskach. Oblečte sa tímovo, zaveste si banner, prípadne doneste iné prezentačné „pomôcky“. Odprezentujte svoje farby a zároveň povzbuďte svojich blízkych, kolegov a priateľov na trati počas behu. Ak vás je viac, umiestnime vás na trať ako ucelenú skupinu, aby vás bolo vidieť. Platí jednoduché pravidlo: čím viac dobrovoľníkov nám dáte, tým viac voľných štartovných dáme my vám.

A čo individuálni záujemcovia?

Tešíme sa na nich. Ak sa vie človek sám motivovať k tak veľkej veci, akou je pomoc druhým, je u nás v zozname na prvých miestach. Máme v databáze stálych dobrovoľníkov, ktorí už presne vedia, kde a čo treba robiť. Každý nový člen našej „rodiny“ ale dostane presné inštrukcie a vedúceho, na ktorého sa vie vždy obrátiť s prosbou o pomoc.

Čo okrem pokynov ešte dobrovoľníci získajú?

Získajú všetko, čo budú pre svoj výkon potrebovať: jedlo, pitie, okrem toho batôžtek s logom podujatia a s darčekom vo vnútri – aký bude darček, ešte neprezradím, 30% zľavu na jednorazový vstup na plaváreň počas víkendu, teda nielen v sobotu, ale aj v nedeľu. Na konci podujatia žrebujeme hodnotné ceny z osudia, kde sú iba dobrovoľníci. Týždeň po maratóne všetkých dobrovoľníkov pozveme na opekačku do prírody. Vieme sa tam porozprávať, viac sa spoznať. Prvýkrát tento rok budeme oceňovať najvernejších dobrovoľníkov na Gala večere v Hoteli Lux 5.11.2018 spolu s najlepšími účastníkmi v Marathon BB Tour a Marathon BB miniTour 2018. Veľké výkony si zaslúžia veľké ocenenia, nielen bežecké, ale aj dobrovoľnícke. Na toto sa teším najviac.

Ako ešte sa môžu ľudia zapojiť? Sú aj iné možnosti podpory, prípadne priestor pre prezentáciu?

Podujatie je svojím konceptom jediné na Slovensku. To priťahuje pozornosť ľudí a firiem. Priestor je veľký, stačí sa nám ozvať, vieme všetko pripraviť podľa našich možností a požiadaviek s každým individuálne. Máme Maratónske Expo, ktoré bude tentokrát v nákupnom centre Europa SC. To je veľmi silný prezentačný priestor. Máme trať, ktorá je veľká, široká, viditeľná a bežci ju pobežia viackrát. Viem si predstaviť, že si na vybranom mieste firma postaví funzónu vo vlastných farbách a odprezentuje svoje aktivity. Každý má inú motiváciu, každého láka a priťahuje niečo iné. My pracujeme tímovo. V takto veľkom projekte to ani inak nejde. Aj keď máme rozdielne úlohy, pomáhame si navzájom a všetkých nás spája túžba po perfektnej organizácii a snaha usporiadať najlepšie podujatie pod slnkom – v našom prípade pod mesiacom. :) V prípade, ak by si chcel/la patriť do nášho stáleho organizačného kolektívu, radi ťa uvítame, preberieme možnosti a začleníme presne tam, kde to bude najvhodnejšie. Máme mladý tím, ale skúsenosťami už ostrieľaný a veľmi ambiciózny.

Podujatie tento rok bude už v júni, čas sa teda rýchlo kráti. Dá sa prihlásiť ako dobrovoľník už teraz alebo je ešte priskoro?

Ak už je niekto pevne rozhodnutý, zapojiť sa do našej organizácie, nech sa nám ozve čím skôr. V duchu pravidla: kto prvý príde, ten prvý vyberá pozície, ktoré sú ešte voľné a neobsadené. Nájdeme pre každého miesto. Keďže organizujeme aj iné podujatia v rámci série Marathon BB Tour, pracujeme s ľuďmi celoročne. Je ale pravda, že dobrovoľníci na maratón sú samostatnou kapitolou a veľkou výzvou. Máme menej času ako minulý rok, avšak lepší termín. V júni sú napríklad študenti v školských laviciach a my máme možnosť osloviť ich ešte predtým, ako odídu na prázdniny. Po dovolenkách a prázdninách v septembri to bola veru neľahká úloha. Pevne verím, že aj ďalším dobrovoľníkom sa bude ľahšie rozhodovať pre tento letný termín. Bude krásne teplo a spolu nám bude veselo.

Ako sa teda môžu ľudia prihlásiť za dobrovoľníka?

Je viacero možností. Prvou je jednoduchý dotazník na našej stránke. Po jeho vyplnení sa ozveme a dohodneme podrobnosti. Druhou je priamo si vybrať svoje pole pôsobnosti telefonátom, respektíve mailom na koordinátorov. Treťou je naša facebooková skupina.

Je ešte niečo, čo by tu malo odznieť?

Snáď iba to, že náš najužší tím sa každým rokom snaží o čo najlepšiu prácu, sme rok od roku silnejší a múdrejší. Budeme spokojní iba vtedy, keď budú spokojní účastníci, diváci a ľudia, ktorí fandia a rozumejú športu. Píšte nám na info@marathonbb.com nápady či postrehy. Ohlasy na zmeny maratónskeho konceptu v Banskej Bystrici sú z drvivej časti pozitívne, prihlásených je už takmer 800 pretekárov, čo sme nikdy v januári nemali. Preto neváhajte a kontaktujte Mirku, Moniku, Zuzanu, Petra 1, Petra 2, Dávida a mňa. Budeme sa tešiť. Bude to skvelá letná žúrka.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery dobrovoľníkov z Banskobystrického maratónu od Petrovič pictures, Petra Ruska, Radovana Štrkulu, Mateja Bruchalu, Slávky Šinályovej a Miroslava Trimaya!

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
V OBRAZOCH: Dobrovoľníci na Banskobystrickom maratóne
33
Galéria
Zdroj: Marathon Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM