Jakub Forgács Správy

Dobrá správa pre Bystričanov: Za teplo tento rok zaplatíme menej

Obyvatelia tisícok bytov v našom meste by v tomto roku mali ušetriť na vykurovaní. Podľa dodávateľa tepla za to vďačia priaznivému vývoju cien zemného plynu aj pozícii na trhu.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Bystričanov: Za teplo tento rok zaplatíme menej
Foto: Katarína Oravská

Obyvatelia Banskej Bystrice, ktorí sú napojení na centrálne vykurovanie, budú v roku 2015 platiť za teplo mierne menej ako vlani. Spoločnosť STEFE Banská Bystrica, a.s., dodávateľ tepla v meste, mierne zníži variabilnú zložku ceny tepla z 0,0628 EUR/kWh na 0,0624 EUR/kWh. Fixná zložka ceny tepla zostáva bez zmeny. „Je v snahe našej firmy udržať ceny stabilné, zabrániť ich rastu. To sa nám aj darí, nakoľko v posledných rokoch sú odchýlky minimálne,“ uviedol pre Bystrica 24 Martin Minka, obchodný riaditeľ spoločnosti STEFE Banská Bystrica, a.s.

Ceny tepla sa podľa Minku menia na základe ročných kalkulácií a následného rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví vždy na celý kalendárny rok. „Zaznamenali sme priaznivý vývoj cien zemného plynu, sami sme vyrokovali vďaka našej pozícii na trhu výhodnejšie ceny. V ostatných dvoch rokoch sme už nemuseli investovať tak výrazne do technológií ako v minulosti,“ vysvetlil mierne zníženie cien.

Ako poznamenal, v celkovom množstve dodaného tepla má svoj podiel aj energia vyrobená z obnoviteľných zdrojov. „Teplo vyrobené z biomasy je náš príspevok k ochrane životného prostredia,“ pokračoval Minka.

Spoločnosť STEFE Banská Bystrica, a.s. zásobuje teplom v Banskej Bystrici okolo 20 000 domácností čo tvorí približne 80% celkového množstva. Zvyšných 20% dodáva pre verejné inštitúcie a iných odberateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM