Monika Obrtalová Rôzne

Doba Jedová...

Odbor podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici sa aktívne - metodicky, ale v rámci pokračovania tejto študentskej vedeckej odbornej práce aj konkrétnymi meraniami fyziologických parametrov, podieľa na unikátnom projekte študentov Gymnázia Milana Rúf

Jeho iniciátormi v rámci stredoškolskej odbornej činnosti v odbore medicína, sú dvaja študenti tretieho ročníka Martin Krč a Mária Krčmáriková, ktorí si stanovili za cieľ zmapovať životný štýl dnešnej stredoškolskej mládeže a analyzovať, ako vplýva na ich zdravie a vývoj. „V praktickej činnosti zbierania informácii sme využili vlastné 29-otázkové anonymné anamnestické dotazníky pre 102 študentov vo veku 15–18 rokov. Otázky boli zamerané na hlavné rizikové faktory ako fajčenie, telesnú nečinnosť, chronické sledovanie televízie, nedostatok spánku, stresové zaťaženie, či nedostatočnú výživa. Praktická časť projektu, pozostávala z merania funkčných hodnôt s odbornou pomocou MUDr. Ziny Košťanovej z RÚVZ Žiar nad Hronom. Išlo opäť o vzorku iných 102 študentov v spomínanom veku. Náš projekt sme už prezentovali na viacerých národných fórach – Kongres mladých bádateľov prírodovedcov, Festival vedy a techniky, krajskom kole biologickej olympiády a na prednáškach pre študentov, či dokonca odborníkom na výživu v poľských Sosnowciach. Výsledky však chceme prezentovať aj na ďalších podujatiach, ako na Prírodovedeckom kongrese v českom Olomouci, akciách Expogym, Eurocontest, a ak sa podarí zohnať financie tak aj na Expo Science Europe (ESE) 2012 v Rusku. Výsledky, ktoré sme získali sú naozaj pozoruhodné a varovné, preto sme sa rozhodli naďalej monitorovať zdravotný stav mladých ľudí aj s pomocou odborníkov z OPZ banskobystrického RÚVZ,“ uviedol jeden zo spoluautorov projektu študent Martin Krč.

Dodal, že ich cieľom je porovnávať získané poznatky s rovnakou vekovou kategóriou v iných krajoch či štátoch a tým skompletizovať ďalšie výsledky a analýzy, ktoré budú slúžiť profesorom nielen ako pomôcky na vyučovaní, ale aj pre študentov ako varovný prst potvrdzujúci výrok Doba Jedová. V rámci zhodnotenia práce sa v blízkej budúcnosti chystajú vypracovať sériu prezentácií. V jednej časti, budú všetky výsledky, fakty, videá, fotografie slúžiace ako varovný prst nad celou situáciou. Druhá časť bude obsahovať jednoduché odporučenia, vedúce k možnej úprave životného štýlu a následnému zlepšeniu zdravotného stavu dnešnej mladej generácie.

„Je to pozoruhodný čin mladých ľudí, ktorí chcú upozorniť na základe analýzy fyziologických meraní, ako aj analýzy odpovedí v dotazníkoch od svojich spolužiakov, že ľudia sú zodpovední za svoje zdravie a že ich životný štýl – fajčenie, nedostatok pohybu, nesprávna výživa, neprimeraný čas pre televízorom, či počítačom, môže výrazne ovplyvniť ich zdravotný stav v blízkej, či vzdialenejšej budúcnosti. Preto sa budeme antropometrickými meraniami, ako aj meraniami tlaku krvi, cholesterolu, trigliceridov a cukrov, podieľať na tomto zaujímavom projekte,“ konštatovala Mgr. Tatiana Zvalová z OPZ banskobystrického RÚVZ. Dodala, že sa odborníci z tohto pracoviska stotožňujú s cieľom, ktorý si stanovili študenti, a to poukázať na kritickú situáciu v životnom štýle mládeže, na dôležitosť zdravého životného štýlu a veľkosť jeho vplyvu na kvalitu fyziologického vývoja a budúceho života mladej generácie. „V rozšírení informovanosti širokej verejnosti o danom probléme vidíme rovnako ako autori projektu, predovšetkým dôvod na podnietenie k osobnému prehodnoteniu vlastného životného štýlu a k zamysleniu sa nad jeho spojitosťou so svojím zdravím,“ dodáva na záver Mgr. Zvalová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM