Jakub Forgács Samospráva

Do rozpočtu sa dostalo aj financovanie cyklotrasy Rodinná cestička, Kotleba ho však nepodpíše!

Poslanci Banskobystrického kraja (BBSK) schválili rozpočet na rok 2014. Rátajú v ňom napríklad aj so spolufinancovaním europrojektov, s ktorým predtým nesúhlasil predseda BBSK Marian Kotleba. Ten krátko po hlasovaní uviedol, že rozpočet v takomto znení nepodpíše.

Ilustračný obrázok k článku Do rozpočtu sa dostalo aj financovanie cyklotrasy Rodinná cestička, Kotleba ho však nepodpíše!
Zdroj: TASR

S viacerými pozmeňujúcimi návrhmi z dielne poslaneckého klubu Smer-SD, KDH prešiel tohtoročný rozpočet (BBSK). Do rozpočtu sa tak dostalo napríklad aj päťpercentné spolufinancovanie europrojektov škôl, ktoré Kotleba predtým neakceptoval, ako aj financovanie projektu Rodinná cestička medzi Sliačom a Zvolenom, ktorý chcel kraj preplatiť len čiastočne.

Podľa predloženého návrhu by mal samosprávny kraj v tomto roku hospodáriť s príjmami aj výdavkami na úrovni 148,16 milióna eur. Pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Jaroslava Demiana však skrátil rozpočet Úradu BBSK na bežných výdavkoch o viac ako 1,06 milióna eur a tieto prepísal použiť na krytie nových kapitálových výdavkov a na krytie bežných výdavkov, ktoré v pôvodnom rozpočte neboli. Banskobystrický kraj je aktuálne v rozpočtovom provizóriu. Nové vedenie BBSK sa totiž nestotožnilo s návrhom rozpočtu, ktorý zverejnilo predchádzajúce vedenie v decembri 2013. Ten počítal s vyrovnaným rozpočtom takmer 146,59 milióna e­ur.

Poslanci sa v piatok venovali aj orientačnému plánu práce zastupiteľstva na tento rok. Podľa predloženého návrhu by sa všetky ďalšie zasadnutia zastupiteľstva BBSK v tomto roku mali konať vo vybraných okresoch kraja. Aprílové by tak malo byť v okrese Brezno, júnové v okrese Žarnovica, augustové v okrese Lučenec, októbrové v okrese Detva a decembrové v okrese Rimavská Sobota. Poslanci však tento návrh nakoniec neschvaľovali ako záväzný, ale ho len zobrali na vedomie. Viacero poslancov v tomto prípade požadovalo, aby výjazdové zastupiteľstvá boli efektívne a priniesli úžitok obyvateľom daného regiónu. Pred každým výjazdom preto budú požadovať od vedenia kraja vypracovanie dôkladnej sociálno-ekonomickej analýzy okresu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM