Monika Obrtalová Rôzne

Do protipovodňových opatrení išlo cez milión eur

Štátny podnik LESY SR v tomto roku vložil do protipovodňových opatrení už viac ako milión eur, čo výrazne prispelo k bezpečnosti a ochrane majetku obyvateľov žijúcich v podhorských obciach. Uviedol to hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

Pracovníci od apríla vyčistili viac ako 630 kilometrov potokov, takmer 3900 priepustov a uvoľnili od naplavenín 285 menších prehrádzok. Financovanie protipovodňových opatrení, ktoré umožnila najmä zlepšujúca sa ekonomická situácia podniku, prinieslo zároveň vytvorenie viac ako 570 pracovných miest. „V uplynulom období hospodárska kríza a s ňou súvisiaci nedostatok prostriedkov neumožnil investície, ani bežné údržby drobných vodných tokov. Do konca roka plánujú Lesy SR uvoľniť na tieto práce spolu viac ako 2,35 milióna eur,“ povedal generálny riaditeľ podniku Igor Viszlai.

V dlhodobom horizonte by táto suma mala stačiť na základnú údržbu viac ako 16.000 kilometrov drobných vodných tokov v správe Lesov SR a ďalšie protipovodňové opatrenia preferované podnikom. Okrem potokov pracovníci Lesov SR upravili takmer 2400 kilometrov lesných ciest, kde zbavili nánosov 11.545 odrážok odvádzajúcich zrážkovú vodu do porastov, prehlbovali zanesené priekopy či likvidovali v priekopách a na brehoch tokov porasty náletových drevín. Na viacerých miestach museli zamestnanci po výdatnejších zrážkach naplaveniny odstraňovať aj niekoľkokrát. Úspešnosť opatrení dokladuje podľa Rezeka najmä to, že v miestach, kde boli vykonané, nezaznamenali obce napriek daždivému počasiu v prvej polovici leta žiadne väčšie povodne.

Hovorca pokračoval, že ďalším prínosom protipovodňových prác je okrem ochrany obyvateľov aj „výrazný príspevok podniku k znižovaniu nezamestnanosti.“ Z úradov práce Lesy SR prijali 573 nezamestnaných. Na 70 z nich, prijatých podľa § 50j Zákona o službách zamestnanosti, dostáva podnik od štátu refundáciu 95% ich mzdových nákladov. Niekoľkým zamestnancom bola ponúknutá pre výborné pracovné výsledky trvalá pracovná zmluva. Odvádzanie zrážkovej vody z ciest do porastov a čistenie zanesených korýt drobných vodných tokov sú jednoduchou a pravdepodobne najlacnejšou prevenciou proti povodniam. Spolu s budovaním suchých poldrov a prehrádzok z pevných materiálov na drobných vodných tokoch môžu výrazne obmedziť možné škody spôsobené čoraz častejšími prívalovými dažďami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM