Michal Majer Rôzne

Do protestu Gorila sa zapojilo málo Bystričanov

Zrušenie predčasných parlamentných volieb vyhlásených na 10. marca opäť žiadali organizátori na dnešnom proteste Gorila v Banskej Bystrici, ktorý sa konal podvečer na Námestí SNP. Ako uviedol jeden z organizátorov Erik Leitner, stále trvajú na tom, ž

Podľa neho sa dnes podvečer na námestí zišlo okolo 200 ľudí. Niektorí z nich držali nad hlavami transparenty ako „Stop gorilám, chceme priamu demokraciu“, „Stop predčasným voľbám,“ v dave sa objavila aj malá klietka s plyšovou gorilou. „Prišli v takom počte, v akom prišli. My sme veľmi radi, že prišli tí ľudia, ktorí to vo vnútri cítili, že nás majú podporiť,“ uviedol Leitner. Podľa neho tak vyjadrili, že im nie je jedno, ako to funguje v tejto krajine. Ako však skonštatoval, účasť na dnešnom proteste tiež ukázala, že správa vecí verejných nie je občanom až taká blízka. „Asi majú taký pocit, že sa ich to netýka.“ Odkázal, že sa to týka každého jedného z nás. Na otázku, či si vedia predstaviť, že vyvinú ešte väčší tlak, napríklad na ústavných činiteľov, aby boli voľby odložené, Leitner zhrnul, že napríklad písomne podávali výzvu prezidentovi SR, tiež poslancom Národnej rady SR, boli aj v parlamente, písomne vyzvali na zrušenie predčasných parlamentných volieb.

Na proteste boli kritizované aj médiá za to, ako informujú. Ľuďom na námestí rozdávali tiež letáky o predčasných parlamentných voľbách, ktoré sú podľa nich nemorálne, protiústavné, nedemokratické a ľudia majú žiadať zrušenie volieb, úradnícku vládu, zmenu ústavy a výsledkom majú byť nové demokratické voľby. Leták vyzýva na občiansku mobilizáciu, ktorá má znamenať väčšie zapojenie občanov. „Znamená, urobme to inak, urobme to novým spôsobom, ustanovme vládu, ktorá bude zložená z odborníkov, ktorá bude zložená z morálne čistých ľudí, ktorým bude záležať na tom, aby odovzdávali maximum sami zo seba v prospech verejnosti, a toto sa žiaľ neudialo, a preto sme v takej situácii, v akej sme a každých 20 rokov sa nám to opakuje,“ skonštatoval Leitner. Pripomenul protesty, ktoré tu boli aj pred vyše 20 rokmi, aj predtým. Najbližšia akcia bude v pondelok (5.3.) o 17.00 h v priestoroch Pamätníka SNP, kde sa bude konať verejná diskusia Voľby 2012. Najbližší protest v Banskej Bystrici plánujú organizátori na budúci piatok.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM