Ivana Kováčiková Kultúra

Do obce pri Bystrici zavítajú pútnici z celého Slovenska. Mieria na Svätojakubské hody

Slávnostný koncert, posviacka vozidiel aj moderovaná prehliadka kostola. To všetko čaká návštevníkov počas oslavy 500. výročia Banskobystrickej Compostely.

Ilustračný obrázok k článku Do obce pri Bystrici zavítajú pútnici z celého Slovenska. Mieria na Svätojakubské hody
Zdroj: TASR

Ústredné svätojakubské oslavy vyvrcholia v nedeľu 24. júla 2016. V tento deň sa uskutoční púť k sv. Jakubovi, ktorá začne o 9:15 požehnaním pútnikov na Nám. SNP pred Katedrálou sv. Františka Xaverského. Pútnici budú mať namierené do neďalekej obce Jakub.

Týmto si veriaci symbolicky pripomenú najznámejšiu trasu pútnikov do Santiago de Compostela, nazývanej tiež Cesta svätého Jakuba, v španielskej Galícii. Svätý Jakub je totiž patrónom pútnikov, preto sa po celom svete organizujú púte do chrámov a kaplniek, ktoré sú mu zasvätené. Aj názov toho podujatia nesie názov Svätojakubské hody – Banskobystrická Compostela, lebo aj Banská Bystrica má svoju Compostelu v Jakube v kostole z roku 1516.

Po príchode pútnikov do Jakuba sa pripoja k ostatným účastníkom oslavy. Na programe o 11:00 slávnostná liturgia, ktorú bude celebrovať farár u sv. Jakuba, dp. Tomáš Kuník. Po sv. omši je pre všetkých pripravené pohostenie a o 13:00 v kostole zaznie slávnostný koncert. Na organe sa predstaví Matúš Kucbel, na hoboji a anglickom rohu Tibor Vajda. Popoludní pán farár dp. Daniel Bédi posvätí všetky vozidlá.

Oslavy budú pokračovať aj v pondelok 25. júla 2016 kedy pripadá cirkevné zasvätenie sv. apoštola Jakuba. O 17:45 bude slávnostnú sv. omšu celebrovať dp. Daniel Bédi, bývalý farár u sv. Jakuba. Po nej bude farár Bédi viesť moderovanú prehliadku kostola s množstvom zaujímavostí.

Čítajte tiež:

To najlepšie čo prinesie týždeň! 10 akcií, ktoré odporúčame zažiť

Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM