Jakub Forgács Správy

Do Horných Pršian vyrazili desiatky ľudí z humanitárnych jednotiek: Na nohy ich postavilo simulované zemetrasenie

Slovenský Červený kríž dostal hlásenie o zemetrasení s magnitúdou 5,9. Do Horných Pršian vyrazilo asi 50 dobrovoľníkov z humanitárnych jednotiek a podporné záchranné tímy. V tomto prípade však našťastie išlo len o simuláciu.

Ilustračný obrázok k článku Do Horných Pršian vyrazili desiatky ľudí z humanitárnych jednotiek: Na nohy ich postavilo simulované zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk

Simulované zemetrasenie v obci Horné Pršany pri Banskej Bystrici a jeho následky postavilo dnes na nohy Humanitárne jednotky Slovenského Červeného kríža. Na ceste do „postihnutej“ obce je už asi 50 dobrovoľníkov z humanitárnych jednotiek z Bratislavy, Levíc, Liptovského Mikuláša, Svidníka a Košíc. Na pomoc im prídu aj podporné záchranné tímy – Samaritáni SR, tím z Fakulty zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity a Českého Červeného kríža z Ostravy. Cvičenie, ktorého detaily zatiaľ nepoznajú, má preveriť ich odborné schopnosti.

Slovenský Červený kríž ako celok má šesť humanitárnych jednotiek. V prípade živelnej pohromy alebo inej katastrofy je ich úlohou zabezpečiť evakuovaným ľuďom stravu a pomôcť s prechodným ubytovaním. Zraneným obyvateľom poskytnú prvú pomoc. Za sebou majú už dve zdravotnícke misie, v tsunami postihnutej Indonézii a v Pakistane, ktorý pred rokmi postihlo zemetrasenie.

„Cvičenie sa začalo dnes presne o 13:00, keď som vyrozumela Slovenský Červený kríž – oddelenie krízového riadenia. Povolala som jednotlivé humanitárne jednotky do Horných Pršian, kde bolo zaznamenané zemetrasenie o magnitúde 5,9,“ hovorí riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža v Banskej Bystrici Zuzana Stanová.

Ako ďalej vysvetľuje, do miesta simulovaného zemetrasenia by mali všetky jednotky doraziť do večerných hodín. Prvý brífing je plánovaný na 20:00, kde sa dobrovoľníci dozvedia, čo sa stalo a čo ich čaká. „Oznámime im, že po silných otrasoch zeme zostalo zavalených takmer 30 ľudí vrátane starostu a obec má zničenú infraštruktúru. Nevedia zatiaľ, že to bude nočné cvičenie. Potrvá od polnoci do tretej hodiny,“ dodala Stanová. Slovenský Červený kríž organizuje podobné cvičenia každý rok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM