Michal Majer Kultúra

Do Bystrice zavíta výnimočná výstava

Památník Lidice a Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici pripravili pre Banskobystričanov a návštevníkov mesta unikátnu výstavu. Do priestorov Pamätníka SNP totiž zavíta Medzinárodná detská výtvarná výstava Lidice, ktorá predstavuj

Výstava bola založená z úcty k pamiatke lidických detí, ktoré boli zavraždené Nemcami počas 2. svetovej vojny. Koná sa pravidelne v Českej republike už od konca 60. rokov 20. storočia a je dobre známa nielen medzi deťmi a učiteľmi v Čechách, ale doslova na celom svete, pretože sa jej každoročne zúčastňujú tisíce detí zo všetkých kontinentov. Hlavné témy výstavy navrhuje každý rok organizácia UNESCO a patrí medzi ne väčšinou to, čo je deťom najbližšie, čo obklopuje ich svet, čo ich trápi či naopak, teší.

Výstava je nielen prehliadkou detských výtvarných prác z celého sveta, ale je zároveň i súťažou, v ktorej odborná porota v súťažnej časti vyberá každoročne víťazné práce z približne 20 000 obrázkov zo 60 krajín všetkých kontinentov. Najlepšie práce získavajú medailu a diplom Lidická ruža. Po skončení hlavnej expozície v Lidickej galérii v Lidiciach sa výstava pravidelne inštaluje na mnohých miestach doma i v zahraničí. A práve Banská Bystrica bude tento rok patriť medzi mestá, do ktorých táto výnimočná výstava zavíta.

Výstava, ktorú budú môcť návštevníci Múzea SNP vidieť, obsahuje výber tých najlepších ocenených detských prác v rokoch 1999 – 2009. Popri deťoch z Českej a Slovenskej republiky tu nájdete aj práce detí zo 72 krajín celého sveta. Vernisáž sa uskutoční v piatok 13. augusta 2010 o 15.00 hod vo výstavných priestoroch Múzea SNP. Samotná výstava potrvá až do 31. októbra 2010.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM