Monika Obrtalová Kultúra

Do Bystrice zavíta jedinečný festival

Vo štvrtok 30. septembra odštartuje v Banskej Bystrici Medzinárodný festival so sociálnym presahom s názvom AKCENT 2010. Festival s podtitulom „Byť cudzincom vo vlastnej krajine“ dáva priestor najmä marginalizovaným skupinám obyvateľstva, ktoré sa od

Za vytvorením festivalu AKCENT stojí Divadlo z Pasáže a Divadlo Archa, ktoré pracujú s marginalizovanými skupinami v našej spoločnosti – Divadlo Archa s utečencami a Divadlo z Pasáže s mentálne a telesne postihnutými hercami. //„Ide o jedinečný festival svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Nejde totiž len o samotné predstavenia, ktoré zahrá Divadlo z Pasáže alebo pozvaní hostia, ale aj o odkaz v nich ukrytý. Bude to odkaz širokej verejnosti, čo sa za posledných 50 – 60 rokov vlastne na Slovensku zmenilo. Od roku 1944 až doteraz tu v podstate stále máme rasovú neznášanlivosť a diskrimináciu. Homosexuáli, Rómovia alebo inak nábožensky orientovaní ľudia stále nie sú na Slovensku doma a teda ostávajú cudzincami vo vlastnej krajine,“ //jasne vysvetlila posolstvo festivalu jeho organizátorka Viera Dubačová.

Na podujatí sa zúčastnia aj hostia zo zahraničia, ktorí so spomínanými sociálnymi skupinami obyvateľstva pracujú alebo majú s diskrimináciou osobnú skúsenosť. “Príde napríklad občianska aktivistka, publicistka a politická glosátorka Hana Fábry, ktorá povedie diskusiu na tému homosexualita. Určite zaujme aj politológ a publicista Samo Kolar, Srb žijúci na Slovensku, ktorý bude vysvetľovať, prečo Srbsko nie je jeho domovom. Divácky atraktívne bude aj stretnutie s herečkou a dramaturgičkou Magdalénou Komárovou, ktorá vedie hercov komunitného bezdomoveckého divadla,“ láka návštevníkov dramaturg festivalu Milan Zvada.

Okrem workshopov, diskusií a prezentácií si môžu záujemcovia pozrieť aj premiéru hry Divadla z Pasáže 3× (A), premiéru predstavenia Divadla Ivana Palúcha Helver a tí ostatní, divadelný happening rómskych žien Odkaz vo fľaši či predstavenie slovenského umelca Jara Viňarského Buticcula – Figúry blázna. Festival vyvrcholí v sobotu 2. októbra v bývalej cementárni v Kostiviarskej vystúpením beatboxera Jara Cossigu, projekciou filmov a záverečnou vernisážou s názvom Arteskorta. Z Banskej Bystrice sa potom podujatie presunie do Prahy, kde potrvá až do štvrtka 7. októbra.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM