Rôzne Správy

Do Bystrice sa chystajú stovky skautov. Tábor si postavia priamo v parku

Už o pár dní sa naše mesto zaplní skautmi a skautkami z celého Slovenska. Vieme dôvod!

Ilustračný obrázok k článku Do Bystrice sa chystajú stovky skautov. Tábor si postavia priamo v parku
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vyše 250 skautských lídrov a hostí z iných mládežníckych organizácií a zahraničia sa 6. – 8. októbra 2017 stretnú na XVII. sneme Slovenského skautingu. Záštitu nad touto udalosťou vyslovil aj samotný primátor mesta Banská Bystrica.

Skauti sa na sneme schádzajú každé tri roky, spravidla vždy v inom meste. Hosťovať tento najvyšší schvaľovací orgán je pre skautov vždy veľká pocta a udalosť. V Banskej Bystrici sa naposledy takéto stretnutie konalo 31. 1. –2. 2. 1948. „Bol to posledný Snem pred druhou likvidáciou skautskej organizácie komunistickou stranou. Skautský snem Českého Junáka v Zlíne, ktorý mal byť 28.2.1948 bol už komunistickou stranou zakázaný. Skauting ako taký bol v Čechách a na Slovensku zakázaný celkovo tri krát.“ objasňuje Ondrej Mihaľko, vodca skautov z Banskej Bystrice.

Delegáti snemu však nebudú celé dva dni len rokovať, predstavovať stratégie či prijímať nové vízie Slovenského skautingu. Je pre nich pripravený aj pestrý sprievodný program, ako napr. prehliadka historickej časti mesta, nočná hra, netradičné športové hry, či zaujímavé cestopisy.

Rokovanie snemu je síce otvorené len pre skautských delegátov, ale banskobystrickí organizátori sa rozhodli ponúknuť niektoré časti sprievodného programu aj verejnosti. V Mestskom parku na Tajovského ulici bude od piatku popoludnia do nedele rána postavený ukážkový skautský tábor. Pre návštevníkov tábora budú okrem vystavených exponátov zo skautského táborového života pripravené aj aktivity a hry zo skautskej praxe a to nielen pre deti. Ďalšou aktivitou, na ktorú skauti srdečne pozývajú všetkých záujemcov, je premietanie českého dokumentárneho filmu Skauti bez lilie v sobotu 7. októbra 2017 o 20:30 na banskobystrickom amfiteátri. Je to film z obdobia, kedy členovia tejto organizácie boli prenasledovaní a skauting bol zakazovaný.

Foto: ilustračé

Skautský snem
3
Galéria
Zdroj: Slovenský skauting
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM