Monika Obrtalová Kultúra

Do Bystrice prichádza opäť Dvojitý impulz

Dvojitý impulz po dvoch rokoch už 18. krát otvára priestor pre osobnosti bábkového umenia a pre súčasné trendy v bábkovom divadle pre deti a pre dospelých!

Zaujímavý sprievodný program – výstava umelcov z krajín V4 v Stredoslovenskej galérii – Teatrálie pre Banskobystričanov alebo pouličné divadlo, bábkové atrakcie a interaktívne hry na Námestí SNP – konferencie s inšpiratívnymi témami – diskusie – ceny za tvorivý čin – to všetko ožije a oživí kultúrne impulzy v centre Slovenska.

Prvý impulz pre deti sa koná od 28. 9. – 1. 10 v BDNR, v Štátnej opere a v šapitó. Chce pritiahnuť divácku i odbornú pozornosť medzinárodnou vzorkou predstavení vzácnych práve vekom detí, súčasnými inscenáciami pre batoľatá (HU, PL, SK, F). Ako aj inscenáciami, ktoré prezentujú súčasné trendy dramaturgie pre deti (BL, PL, SK, CZ). Ako aj záverečným predstavením FACE ME v rámci európskeho projektu pre teenegerov Platforma 11+ ( I, NL, SK, UK). Všetky súbory pre deti sa budú uchádzať o Cenu detskej poroty.

Po prvýkrát sa bude konať konferencia Tabu témy v tvorbe pre deti v spolupráci s poľskou tetrologičkou a odborníčkou na divadlo pre deti Alicjou M. Rubczak. Po prvý raz sa na festivale predstavia hostia z bábkového divadla zo Starej Zagory, z Bulharska. Po prvý raz realizujeme interaktívny program pre teenegerov a teenedžerky s kreatívnou Improligou, Teen age zóna. Po prvý raz rozširujeme ponuku zážitkov o stretnutia s bábkovými filmami a osobnosťami bábkového filmu.

Druhý impulz pre dospelých sa koná od 2. 10 do 4. 10 v BDNR, v Misijnom dome a v šapitó.

O divácky a odborný záujem sa bude uchádzať osem špičkových produkcií pre mladých ľudí a dospelých z Česka, Poľska, Slovenska, Nemecka alebo Fínska. Na záver budú udelené ceny: Cena Henryka Jurkowského za tvorivý čin v tvorbe pre dospelých a Cena predsedu BBSK za humánne posolstvo. Po prvý raz sa budú konať diskusie s tvorcami bábkových inscenácii pre dospelých. Na programe je konferencia o významných tvorcoch pre dospelých v spolupráci s KALD Praha a Divadelným ústavom Bratislava. Druhý impulz má v zálohe viacero nových prekvapení.

BDNR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM