Monika Obrtalová Kultúra

Do Bystrice po prvýkrát zavítajú “Filmy bez obalu”

Banská Bystrica sa stáva čoraz významnejším filmovým mestom. Po úspešných festivaloch ako Envirofilm, Barbakan, alebo Febiofest bude v utorok 12. apríla a v stredu 13. apríla bojovať o priazeň milovníkov filmového umenia aj nový festival dokumentárny

Ide o premiéru banskobystrickej verzie festivalu, ktorého predlohou je medzinárodný festival Jeden svet. Tento známy filmový festival, organizovaný od roku 2000 občianskym združením (OZ) Človek v ohrození, privítal koncom novembra 2010 okolo 14-tisíc divákov a prezentoval vyše 60 dokumentárnych filmov z celého sveta. Organizátori z OZ Nový film v spolupráci s Fakultou dramatických umení v Banskej Bystrici si však zatiaľ kladú skromnejšie ciele a preto aj rozsah festivalu bude na úvod skromnejší, avšak o to kvalitnejší.

Na dvojdňovom podujatí v kinosále Fakulty dramatických umení a priestoroch Cult Clubu ponúknu divákom nesúťažnú prehliadku 10 filmov. „Pôjde o dokumenty, ktoré patria k tomu najlepšiemu na poli dokumentárneho filmu v posledných rokoch a chýbať nebudú ani niektorí autori osobne,“ láka divákov jeden z organizátorov festivalu Tomáš Polešenský. Festival začína v utorok 12. apríla o 15.00 hod oficiálnym otvorením a filmová prehliadka bude pokračovať až do stredajších nočných hodín. Program festivalu obohatia tiež diskusie a hudobné vystúpenia. Vstup na festival je pre verejnosť zdarma.

Foto: jedensvet.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM