Jakub Forgács Šport

Do Bystrice majú namierené bežci z celého sveta: Počet účastníkov prekonal magickú hranicu

Pod Urpínom sa bude utekať vo veľkom. Ulicami mesta sa vydajú stovky bežcov nielen zo Slovenska, ale tiež z Ukrajiny, Ruska, Etiópie, či Kene. Pokúsia sa prekonať súperov, ale tiež vlastné limity.

Ilustračný obrázok k článku Do Bystrice majú namierené bežci z celého sveta: Počet účastníkov prekonal magickú hranicu
Zdroj: TASR

Na 3. ročníku Banskobystrického maratónu s najväčšou pravdepodobnosťou prelomia tisícku účastníkov. V nedeľu sa štartuje na Námestí SNP o 9.00 a počet bežcov v hlavnej kategórii a v polmaratóne už teraz, štyri dni pred uzávierkou, prekonal podľa prihlášok s 1084 menami magickú hranicu.

Ako povedal jeden z organizátorov Peter Fabok, snažia sa, aby každý bežec bojoval až do konca. „Víťaz dostane určitý obnos a druhý o to menší, koľko minút stratí na víťaza. Ak sa prví traja zmestia do jednej minúty, je to už slušná motivácia,“ povedal. Podujatie spestria aj neoficiálne majstrovstvá sveta bosonohých, 'barefoot half marathon. „Tie účastnícke čísla nie sú extrémne, vždy sa ich nazbiera do 20, no je to niečo unikátne a divákov dokážu strhnúť. Predpokladám, že príde aj obhajca z Poľska Marek Dziegelewski a opäť sa vytrápi, pretože aj o prahu bolesti je tento beh,“ poznamenal.

„Bežci z Ukrajiny, Ruska, Kene, Etiópie, aj predchádzajúca dvojnásobná víťazka Chorvátka Vrajičová okorenia vývin pretekov. Pre nás bude víťazom každý, kto dobehne do cieľa. Trať v dosahu 10 km od samotného centra máme certifikovanú, použili sme satelitnú technológiu a ak by teoreticky padol aj svetový rekord, sme naň pripravení,“ povedal Miroslav Štrba, riaditeľ podujatia.

Okrem počtu účastníkov sa budú prekonávať ďalšie méty, z 1. ročníka traťové rekrody Keňana Elishu Kiproticha Saweho 2:15:52, Chorvátky Marije Vrajičovej 2:53:51, v polmaratóne Maďara Tamása Nagyho 1:08:17, z vlaňajška Zuzany Korotvičkovej (Obalservis Košice) 1:24:42, medzi bosonohými Poliaka Mareka Dziegelewského 1:19:43.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM