Jakub Forgács Správy

Do Bystrice má namierené prezident Kiska. Vystúpi s príhovorom na akcii o extrémizme

Už o pár dní sa v Bystrici chystá podujatie venované pálčivej téme. Na námestí budú diskutovať známi ľudia o extrémizme.

Ilustračný obrázok k článku Do Bystrice má namierené prezident Kiska. Vystúpi s príhovorom na akcii o extrémizme
6
Galéria
Zdroj: TASR

Na Námestí SNP v Banskej Bystrici bude v pondelok o 16:00 diskusia Občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko, ktorej hlavnými zástupcami sú novinár Andrej Bán a občiansky aktivista Michal Karako. Cieľom iniciatívy je boj s extrémizmom a všetkými skrytými aj otvorenými formami nenávisti a neznášanlivosti, šíriacimi sa na verejnosti, či skryte na internete.

Hosťami a diskutujúcimi na pódiu budú herečka Emília Vašáryová, preživší holokaustu Eva Mosnáková, Pavel Traubner a Fedor Gál, šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, etnologička SAV Monika Vrzgulová, historik UPN Patrik Dubovský, športovci Michal Handzuš a Matej Tóth a hudobníci a občianski aktivisti Michal Kaščák a Matúš Vallo. Ako informoval z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR Martin Lipták, na podujatí Otvorene o extrémizme vystúpi o 18:30 príhovorom aj prezident Andrej Kiska.

Cyklus podujatí odštartovali pred rokom v Brezne a po Veľkom Krtíši, Dolnom Kubíne, Revúcej, Žiari nad Hronom, Ružomberku a Kežmarku zakotví v meste pod Urpínom. V Banskej Bystrici budú hrať a spievať Katka Koščová a Neřež, ktorí sa na pódiu budú striedať s hercom a pesničkárom Mariánom Geišbergom.

Podľa Michala Karakoa koncerty a diskusie sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivým regiónom Slovenska a akousi symbolickou podporou v tom, aby na nich „zodpovední“ ľudia mysleli a riešili konkrétne problémy v nich dlhodobo a adresne. Diskusie sú tiež upozornením na to, že extrémisti stav slovenskej spoločnosti nezlepšia, naopak, šírením nenávisti vyvolávajú v ľuďoch negatívne emócie namiesto politiky vzájomnej pomoci a spoločného napredovania.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Námestie SNP v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM