Monika Obrtalová Kultúra

Dnes štartuje Medzinárodný dixielandový festival

Mesto pod Urpínom je už po 17-krát dejiskom Medzinárodného dixielandového festivalu. Novinkou tohto ročníka, ktorý sa koná oddnes a potrvá do piatka 11. mája, budú koncerty pod holým hradným nebom, teda priamo na terase pred vstupnou bránou do hradné

Dnes popoludní vystúpi The Susie Haas Band, zajtra napríklad Dixieland Konzervatória Banská Bystrica, Martin Uherek Quartet a iní. V piatkovom programe sa objavia Funny Fellows, The Original Dixieband Slovakia, Swingový orchester ZUŠ J. Cikkera Banská Bystrica, Jana Koubková Quartet(ČR) či Leliwa Jazz Band (Poľsko). Festival prinesie aj sprievodný program, Veterán klub Banská Bystrica uskutoční jazdu mestom historickými motorkami.

Súčasťou medzinárodného festivalu, ktorý od roku 2010 nesie názov UNITED EUROPE JAZZ FESTIVAL, býva výstava džezových fotografií, v predchádzajúcich rokoch to boli Hudba a jej interpreti a Jazzové portréty. Mladým muzikantom je určená scéna „Mladé pódium“, hudobná verejnosť pravidelne podľa Laššákovej oceňuje džezovú kaviareň.

Začiatky festivalu, spočiatku to bola myšlienka banskobystrického muzikanta Michala Kališku. V roku 1996 oslovil s nápadom medzinárodného dixielandového festivalu PKO v Banskej Bystrici. Z počiatočného podujatia zo siedmimi účinkujúcimi z domova a dvoma zo zahraničia sa za 16 rokov vyprofiloval festival európskeho formátu, ktorý hostil doteraz viac ako 135 dixielandových kapiel a desiatky výnimočných sólistov z celého sveta.

Od roku 2000 sa festival stal súčasťou medzinárodného projektu Vyšehradskej štvorky a prebieha súčasne v štyroch európskych mestách – v Šalgotariáne, Hradci Královom, Zakopanom a Banskej Bystrici. V roku 2010 odstúpilo Zakopané a nahradil ho Tarnov.

bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM