Monika Obrtalová Rôzne

Dnes štartuje Capalest

Podujatie s názvom Mystická katedrála otvorí dnes večer v Kostole sv. Kataríny v Kremnici regionálnu časť medzinárodného festivalu poézie, divadla a hudby Capalest 2011. V hudobno-poetickom programe odznejú piesne Johna Dowlanda a sonety Williama Sha

Tvorbu týchto súputníkov z renesančného divadla Globe predvedie hudobný sprievod so spevom Bertrana Dazena v angličtine. Sonety vo francúzskom a slovenskom jazyku budú recitovať Michel de Maulne, riaditeľ festivalu Capalest a herečka Mariana Danadová z Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici.

Program Mystická katedrála predstavia organizátori festivalu v stredu, 17. augusta aj v Kostole Panny Márie v Dudinciach a vo štvrtok, 18. augusta v kaplnke Zvolenského zámku. Podľa Petra Černeka z oddelenia kultúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), koncert si v piatok, 19. augusta v Kostole sv. Kataríny môžu vypočuť aj obyvatelia Banskej Štiavnice. Už o deň skôr, 18. augusta sa na tom istom mieste uskutoční klavírny koncert Adelaide Panagos. Víťazka tohtoročnej ceny Grand Prix Montrond predstaví svoju interpretáciu Liszta, Schuberta a Debussyho.

Deviaty ročník frankofónneho festivalu poézie, divadla a hudby – Capalest 2011 sa v starobylom banskom meste uskutoční od 19. do 21. augusta. Tento ročník je zameraný na tvorivú maďarsko-slovenskú konfrontáciu v zmysle poézie. Ideovou a básnickou dominantou festivalu je čítanie textov Andreja Sládkoviča a Šándora Petőfiho. Obaja totiž chodili v Štiavnici do školy a obaja tam začali aj písať. Vrcholom festivalu by malo byť čítanie z jednej z najslávnejších básní svetového romantizmu – Tragédie človeka od Imre Madácha, ktorý prežil v slovenskej Dolnej Strehovej skoro celý život a tam aj napísal svoje dielo Tragédiu človeka. Dielo zaznie v troch jazykoch – slovenčine, maďarčine a vo francúzštine.

Okrem umeleckého viacjazyčného čítania poézie, ktoré režijne pripravil riaditeľ festivalu Michel de Maulne, ponúkne Capalest v tradičných priestoroch štiavnických kaviarní hudobné koncerty a výstavy. Súčasťou podujatia je aj škola francúzštiny pre najmenších. Festival slávnostne otvorí svojou produkciou tradičnej hudby Sedmohradska a južného Slovenska skupina Ritka Magyar Banda. Básnici predstavia svoju najnovšiu tvorbu na podujatí s názvom Babylon jazykov. Do Banskej Štiavnice prijali pozvanie maďarskí umelci István Vőrős, János Terey, János Háy, Krisztina Tóth, na Slovensku žijúci László Tóth, francúzsky básnik Guy Goffete, Aksinia Mihailova z Bulharska, Dagnija Dreika z Lotyšska, Tiziana Colusso a Franco Falasca z Talianska, zo slovenských umelcov Mária Ferenčuhová, Ján Švantner a Jozef Mihalkovič. Besedovať o súčasnej maďarskej literatúre bude filozof a estetik Peter Michalovič.

Celotýždňový program Capalestu uviedla už v pondelok, 15. augusta vernisáž v galérii v Jagnesovom dome na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici. Svoje grafiky a maľby predstavuje originálny parížsky umelec Pierre Dubrunquez.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM