Monika Obrtalová Rôzne

Dnes je Európsky deň parkov

Oslavy Európskeho dňa národných parkov sa každoročne konajú 24. mája. Cieľom organizovaných aktivít je zvýšiť záujem verejnosti o národné a prírodné parky a pripomenúť Európanom význam chránených území pre budúcnosť. Chránené územia sú totiž cennou s

Rezort životného prostredia si Európsky deň národných parkov pripomenie viacerými podujatiami. Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky a Slovenskou agentúrou životného prostredia pripravilo pri tejto príležitosti konferenciu k téme „Fundamentálne a inštitucionálne základy zonácie a chránených území, ktorá sa uskutoční zajtra v Banskej Bystrici.

Niektoré správy chránených krajinných oblastí a správy národných parkov organizujú „ Dni otvorených dverí“. Správa Národného parku Malá Fatra Varín zaktivizuje žiakov škôl regiónu aj verejnosť k spoločnému čisteniu a vyznačovaniu náučných chodníkov v lokalite Štefanová – Diery. Správa NP Malá Fatra pripravila informačnú kampaň pre širokú verejnosť, venovanú propagácii biodiverzity a karpatských národných parkov. Správa Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty pripravuje slávnostné otvorenie náučného chodníka, špecializovaného na rôzne spôsoby starostlivosti o chránené biotopy. Správa Národného parku Muránska planina usporiada pre žiakov základných škôl regiónu súťaž pre deti, zameranú na znalosti o NP Muránska planina s cieľom podporiť formou súťaže záujem detí o národný park, podnietiť ich k získaniu vedomostí o prostredí, v ktorom žijú.

Národné parky Slovenska sa vyznačujú vysokou biologickou diverzitou, teda rozmanitosťou druhov a ekosystémov. Pre niektoré územia sú typické druhy rastlín alebo živočíchov, ktoré sa vyskytujú len tam. Napríklad vzácny endemit – lykovec muránsky rastie len v Národnom parku Muránska planina. Na území Národného parku Slovenský kras sa nachádzajú jaskyne zaradené do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva. Pre turistov sú atraktívne nielen prírodné krásy, ale aj „služby“ v parkoch, ako napr. tradičné pltníctvo po Dunajci v Pieninách, či chov polodivokých koní. Hlavnou myšlienkou Európskeho dňa národných parkov je venovať aspoň jeden deň v roku chráneným územiam, ktoré sú cennou súčasťou kultúrneho a prírodného dedičstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM