Monika Obrtalová Rôzne

Dnes bol posledný termín odovzdania prihlášok na strednú školu

Do 10. apríla mali žiaci z posledných ročníkov základných škôl možnosť odovzdať prihlášky na stredné školy. Len v Banskobystrickom kraji si mohli vybrať z viac ako šesťdesiatich škôl.

Najväčší výber ponúkla Banská Bystrica, žiaci sa mohli rozhodnúť študovať v krajskom meste na jednej zo štrnástich stredných škôl. Niektoré z nich už na svojich internetových stránkach zverejnili aj podmienky prijatia uchádzačov.

Gymnázium Andreja Sládkoviča prijme do prvého ročníka v školskom roku 2010/2011 až 150 žiakov. Konečná uzávierka počtu prihlásených bude 22. apríla 2010. Žiaci môžu byť prijatí na základe dobrých študijných výsledkov aj bez prijímacieho konania, a to v prípade, ak v celoslovenskom testovaní (tzv. monitoringu) dosiahnu v každom predmete samostatne úspešnosť najmenej 90%. Ostatní žiaci budú zaradení podľa priemeru známok dosiahnutých v druhom polroku ôsmeho ročníka a prvom polroku deviateho ročníka. Zohľadnené budú aj v tomto prípade výsledky z monitoringu. Žiaci môžu za dosiahnuté študijné výsledky zo základnej školy získať maximálne 200 bodov, za výsledky z monitoringu o 100 bodov viac a pokiaľ sa zúčastnili aj školských súťaží, získajú k dobru ešte 30 bodov.

Podobné kritériá prijímacieho konania má aj Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. To bude do prvého ročníka prijímať 140 študentov, štyri triedy budú bez zamerania a jedna trieda bude zriadená pre žiakov s matematickým nadaním. Ak počet úspešných uchádzačov presiahne stanovený počet žiakov, do tried bez zamerania bude prijatých prvých 112 žiakov a do matematickej triedy prvých 28. Uchádzači môžu získať cenné body za absolvovanie rôznych matematických olympiád, športových súťaží, či prednesu poézie a prózy. Uzávierka prihlásených žiakov bude do 26. apríla 2010.

Obchodná akadémia v Banskej Bystrici otvára budúci školský rok až šesť tried. Počet žiakov v prvom ročníku môže byť maximálne 174 a uchádzači môžu byť prijatí aj bez prijímacích skúšok. Podmienkou je výsledný počet bodov, ktorý môže dosiahnuť maximálne 200 bodov, za výsledky v celoslovenskom testovaní z matematiky a slovenského jazyka. Body budú uchádzačovi priznané aj za umiestnenie na okresnom, krajskom a celoslovenskom kole v akejkoľvek súťaži.

Rovnaké kritéria pre prijatie na štúdium bez prijímacích skúšok musia spĺňať aj uchádzači, ktorí sa hlásia na Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici. Škola prijme 150 žiakov, ktorí majú záujem o odbory elektrotechnika, informačné a sieťové technológie alebo technické a informačné služby. Zoznam uchádzačov bude zverejnený najneskôr do 26. apríla 2010.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM