Monika Obrtalová Kultúra

Divadlo z Pasáže v inscenácii Hamlet a syn

Novú inscenáciu Hamlet a syn – Herecká spoločnosť princa Hamleta uvedie v premiére v utorok 3. apríla banskobystrické Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže, ktorého herci sú ľudia s mentálnym postihnutím. Ján H. Mikuš, režisér, ktorý sa zároveň predstav

„Sme sa zoznamovali s antickými príbehmi, ktoré sú vlastne archetypálne, čiže sú vlastne základné, zásadné a veľmi bohaté,“ dodal režisér. Nová inscenácia bude nadväzovať na projekt vzdelávania hercov a herečiek divadla, ktorí sa v priebehu niekoľkých mesiacov venovali dejinám antického divadla. Premiéra sa uskutoční o 19.00 h v Záhrade – Centre nezávislej kultúry, jej repríza sa uskutoční na druhý deň v stredu 4. apríla v rovnakom čase. Inscenácia sa chce zamerať na problematiku divadla a umenia ako takého, ktoré dokáže hovoriť o aktuálnych problémoch.

Herci Divadla z Pasáže budú stredovekou hereckou spoločnosťou cestujúcou svetom. Spoločnosť má vo svojom repertoári naštudované antické príbehy (napríklad príbeh o Minotaurovi, Orfeovi a Euridike, alebo príbeh Prométhea) a táborí v lese. Do ich životov však v jeden večer vstúpi mladý princ Hamlet, ktorý sa rozhodne, že s nimi naskúša svoj životný príbeh a herci zahrajú príbeh o vražde kráľa.

Inscenácia bude trvať zrejme vyše 100 minút a na javisku sa objaví 13 hercov, priblížil režisér. Predstavenie je osobnou výpoveďou samotného režiséra ale aj výpoveďou hercov. Jednou z línií sú teda aj dokrútky, v ktorých sa režisér pokúšal urobiť krátke portréty niektorých hercov. „Pretože v tomto divadle sú naozaj osobnosti, ktoré už zažili toho veľa.“ Režisér hercom dával rôzne otázky na rozličné témy. Napríklad, aký je rozdiel medzi divadlom a futbalom, kto je podľa nich hrdina, či vôbec divadlo má zmysel a či aj herec môže byť hrdinom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM