Monika Obrtalová Rôzne

Divadlo z Pasáže sa predstaví na rómskom sídlisku

S hrou Robinson sa predstaví v sobotu 3. júla na banskoštiavnickom sídlisku Šobov banskobystrické Divadlo z Pasáže. Účinkovať v nej bude 25 hercov, z ktorých je 15 mentálne postihnutých. V Šobove žije asi 350 Rómov, z približne 250 dospelých je vyše

Sídlisko Šobov tvoria sociálne slabí obyvatelia, z ktorých väčšina má len malú šancu nájsť si trvalé zamestnanie a zabezpečiť tak svoje rodiny. Pôsobí tam komunitné centrum Šukar džipen (Pekný život), s ktorým Divadlo z Pasáže spolupracuje približne tri roky. Toto divadlo pracuje ako jediné svojho druhu na Slovensku s hercami s mentálnym postihnutím. V meste pod Urpínom pôsobí od roku 1995. Vo svojej činnosti prepája kultúrnu, umeleckú a sociálnu oblasť.

„My ako Divadlo z Pasáže, ktoré pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím, už po tých rokoch máme aj nejakú povinnosť. Takže, vlastne aj naši herci majú výhodu, že nabúravame nejaké stereotypy, že aj oni sa posúvajú ďalej. V sobotu začíname naším predstavením, nasledovať bude voľná zábava, v rámci ktorej sa budeme môcť porozprávať a bližšie sa spoznať,“ uviedla umelecká šéfka spomínaného divadla Eva Ogurčáková s tým, že ide o spoluprácu dvoch rôznych znevýhodnených skupín.

Projekt komunitného centra Šukar džipen sa svojimi aktivitami zameriava najmä na deti a na mladšie generácie obyvateľov Šobova. Pracuje na ich vzdelávaní a pomáha tak k lepšej integrácii sociálne ohrozených obyvateľov do spoločnosti. „Do denného klubu chodia deti od troch do šiestich rokov. Našou snahou je pripraviť ich do školy tak, aby mohli navštevovať riadnu a nie špeciálnu základnú školu. Predtým, ako sme v Šobove začali pôsobiť, až 90 percent detí nastupovalo do špeciálnej základnej školy, teraz už ani jedno,“ uviedla Mária Koledová zo spomínaného komunitného centra.

Dodala, že Rómovia si tam svojpomocne okrem iného zriadili denný klub pre deti a vybudovali provizórne detské ihriská. V bývalej administratívnej budove teraz so súhlasom mesta zriaďujú telocvičňu. Snahou je aktivity postupne rozširovať a vybudovať tam plnohodnotné komunitné centrum. Kým Mária Koledová sa v rámci aktivačných prác stará o chod denného klubu a venuje sa deťom, jej manžel Jaroslav pracuje spolu s nezamestnanými obyvateľmi Banskej Štiavnice na čistení verejných priestorov sídliska Šobov. Okrem toho udržiava styk Rómov s mestským úradom, úradom práce, sociálnych vecí a rodiny a s políciou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM