Jakub Forgács Samospráva

Diskusia o participatívnom rozpočte sa neobišla bez kritiky: Poslancov pobúrili reakcie na Facebooku!

V rámci rokovania na 29. mestskom zastupiteľstve sa riešili aj výsledky hlasovania o nápadoch, ktoré sa uchádzali o peniaze z participatívneho rozpočtu. Poslanci reagovali na ohlasy z internetu, kritika sa zniesla aj na koordinátorov celého projektu.

Ilustračný obrázok k článku Diskusia o participatívnom rozpočte sa neobišla bez kritiky: Poslancov pobúrili reakcie na Facebooku!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Na pondelkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva vystúpila aj Csilla Droppová, členka Koordinačnej rady Participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu. „Poukážem nie na to, čo bolo dobré, ale skôr na to, čo nebolo v súlade s princípmi participatívneho rozpočtu. Metódy a princípy participatívneho rozpočtu sme tento rok využili veľmi málo. Koordinačná rada preto navrhuje, aby sa do budúcna tieto podmienky upravili,“ uviedla Droppová, podľa ktorej by v tejto veci radi iniciovali ešte jedno pracovné stretnutie, na ktoré budú pozvaní poslanci a aj zástupcovia mestského úradu, s ktorými by sa prediskutovali možné úpravy.

Poslanec vyslovil pobúrenie

„Vyslovujem pobúrenie nad tým, ako sme boli osočovaní za to, že dva projekty volebného obvodu 4 boli podporené. A to len preto, že sa medzi štyrmi víťaznými projektami objavil iba jeden, ktorí je srdcu blízky ľuďom, ktorí na nás útočia,“ ostro vystúpil mestský poslanec Igor Kašper, podľa ktorého využili iba tie podmienky, ktoré boli stanovené. „Peniaze na participatívny rozpočet boli zobrané z rozpočtu občianskych rád,“ spomenul.

„Vôbec nemám záujem vyostrovať to do nejakej konfrontácie,“ reagovala Droppová, podľa ktorej sú organizátori celého participatívneho rozpočtu dobrovoľníci, ktorí do toho išli s dobrým úmyslom. „Ak sa peniaze zobrali z rozpočtu občianskych rád, možno to nebolo šťastné riešenie,“ doplnila.

Vlna kritiky sa zniesla na obe strany

Podľa mestského poslanca Milana Smäda sa na nich na Facebooku zniesla vlna kritiky. „Ja to beriem, sme komunálni politici, musíme byť pripravení aj na toto,“ uviedol. „Vy ste urobili stanovy, vy ste nastavili stanovili pravidlá, my sme sa iba prispôsobili. Nič sme neporušili. A zrazu čítame, akí sme my a čo zlé sme urobili,“ pokračoval.

„Ja som nepovedala o tom, že bolo niečo nedemokratické. Na každej strane boli dodržané pravidlá. Tiež sa zniesla vlna kritiky na koordinačnú radu, že neprešli projekty, ktoré chcela, lenže ja som nemala žiadneho favorita,“ povedala Droppová. Ako doplnila, o rok sa členovia koordinačnej rady zmenia.

Podľa Lichého treba podporiť aj ďalšie projekty

„Úplne rešpektujem správu pani Droppovej a beriem ju. Výsledok je taký ,aký je, tak nenadávajme jeden na druhého a ak chceme opäť participatívny rozpočet, povedzme si, čo bolo dobré a čo zlé a poďme dopredu. Nebolo šťastné, že sa do tohto projektu pustili v predvolebnom období, pretože teraz každý vystupuje, o čo sa zaslúžil,“ zapojil sa do diskusie mestský poslanec Pavol Bielik, podľa ktorého sa vždy nájde opozícia, ktorá bude nespokojná. „Radujme sa z toho, že sa niečo bude robiť,“ dodal.

„Teším sa, že sa v Bystrici spustil občiansky rozpočet, výhrady som mal voči nízkej sume, aj ku bratiu peňazí z volebných obvodov, ale myslím si, že takýto rozpočet je veľmi dobrá vec a treba všetkým organizátorom poďakovať za aktivitu,“ povedal poslanec Milan Lichý. Ako dodal, ak sa ešte budú prerozdeľovať nejaké peniaze z rozpočtu, mali by sa z nich ešte realizovať aj ďalšie projekty z participatívneho rozpočtu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM