Jakub Forgács Správy

Dielo, ktoré púta pozornosť: Na námestí je už chrasta, môže pripomínať aj meteorit FOTO

Mramorový podstavec na Námestí Slobody najskôr zdobila socha Lenina a neskôr špekáčik. Svoje miesto si na ňom najnovšie našlo skutočne nevšedné dielo - chrasta. Pozrite si ho v obrazoch.

Ilustračný obrázok k článku Dielo, ktoré púta pozornosť: Na námestí je už chrasta, môže pripomínať aj meteorit FOTO
Zdroj: TASR

Ako sme vás informovali už nedávno, na banskobystrickom Námestí slobody, na mramorovom podstavci, kde sa kedysi týčila niekoľkometrová socha V. I. Lenina, inštalovala Outdoor Gallery a sochár Martin Kochan nové umelecké dielo. Je ním chrasta, ale ako tvrdí autor, každý v tom môže vidieť niečo iné, napríklad aj meteorit, a je to v poriadku.

„Chcel som, aby to bolo dynamické, je tam viac tvarov, ktoré sa zlievajú do celku a každý človek v tom môže nájsť niečo iné, v tom je umenie krásne,“ vraví Kochan, ktorý sa dlhodobo venuje angažovanému umeniu vo verejnom priestore. „Idea chrasty je pre mňa metaforou propagandistického, podotýkam zlého, umenia, ktoré je podľa môjho názoru úrazom pre verejný priestor. Po zmene politického režimu zlé sochy ľudia rúcajú sami, metaforicky odpadávajú ako chrasta,“ vysvetľuje umelec. Na diele pracoval mesiac, jeho chrasta je z laminátu, na povrchu pobronzovaná.

Ako Kochan zdôrazňuje, verejné priestory v slovenských mestách sú „zabilbordované“, peniaze sú určené na komercionalizáciu verejného priestoru. „Je na čase, aby štát jasne povedal, či chce mať z miest zabilbordované plochy alebo aj niečo iné, či chce vytvárať nejaké hodnoty,“ pýta sa sochár.

Podľa neho v západných krajinách umelci participujú na verejnom priestore a na ich tvorbu sa vyčleňujú aj peniaze. „Táto doba tlačí umelcov iba do galérií a našou snahou je dostať ich von, do verejného priestoru, otvoriť ho umelcom,“ dodáva Kochan. Mramorový podstavec, kde je dnes umiestnené jeho dielo, vníma ako otvorenú galériu, kde by sa mohli pravidelne striedať rôzne umelecké diela.

Chrasta na bystrickom Námestí Slobody
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM