Tlačové správy

Deti z detských domovov súťažili v športe v Dolnom Kubíne

V Dolnom Kubíne, na futbalovom štadióne, sa v sobotu 7.júna 2014 uskutočnil 24. ročník športových hier detí z detských domovov – Športové majstrovstvá s Nestlé 2014.

Ilustračný obrázok k článku Deti z detských domovov súťažili v športe v Dolnom Kubíne
Zdroj: Dnes24.sk

Stretli sa na ňom víťazi regionálnych kôl z detských domovov z celého Slovenska a súťažili vo vybraných súťažných disciplínach: v atletike (behu na 100 m, 800 m, 1500 m, skoku do diaľky, skoku do výšky, vrhu guľou a štafete 4 × 100 m), minifutbale, volejbale a stolnom tenise. Svoje športové majstrovstvo tu predviedlo cca 150 detí z 22 detských domovov. Najlepší športovci budú reprezentovať Slovensko na Medzinárodných športových hrách detí z detských domovov, ktoré sa uskutočnia 13. – 15. júna 2014 v Maďarsku, v stredisku pre deti a mládež Balaton. Na medzinárodných hrách sa zúčastnia deti z Českej republiky, Maďarska, Rumunska a Slovenskej republiky. Informovala o tom PhDr. Mária Soboličová, PhD, zástupkyňa jedného z organizátorov akcie, Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

,,Majstrovstvá detí z detských domovov sú unikátnym projektom s medzinárodnými rozmermi. Práve možnosť postupu z regionálnych kôl na celoslovenské, a ďalej na medzinárodné je pre deti tou najväčšou motiváciou. A skúsenosť, že aj oni môžu reprezentovať svoj domov, svoj región, či dokonca krajinu, im pomáha znovu nadobudnúť často naštrbenú sebahodnotu,“ vysvetľuje M. Soboličová.

Celoslovenské športové vyvrcholenie v Dolnom Kubíne nadviazalo na regionálne kolá, ktorých sa zúčastnilo viac ako 400 opustených detí z celého Slovenska. Regionálne kolo pre východoslovenský región sa konalo 23. mája v detskom domove vo Vranove, deti zo stredoslovenského regiónu si zmerali sily 22.mája v detskom domove v Ružomberku a deti zo západoslovenského regiónu 30.mája v detskom domove Trenčín –Zlatovce. Súťažilo sa bez rozdielu veku, limitom bol iba vek do 17 rokov.

Cieľom podujatia je rozvíjať u detí z náhradnej starostlivosti športové nadanie, viesť ich k zdravému a zmysluplnému tráveniu voľného času, ale aj podporovať ich spoločenskú integráciu. K poslaniu Športových majstrovstiev Mária Soboličová dodáva: ,,Cieľavedomosť deťom z detských domovov často chýba, a práve majstrovstvá im dávajú príležitosť si túto kvalitu osvojiť. Ak si poradia s prekážkami na športovom štadióne, možno si raz poradia aj s prekážkami, na ktoré narazia v živote. Je veľmi dôležité, aby zažili pocit ocenenia a uznania. Na ňom môžu potom stavať v situáciách, ktoré od nich budú vyžadovať rozhodnosť a sebadôveru.“

Zástupca generálneho sponzora projektu Jozef Mokrý, manažér vonkajších vzťahov Nestlé Slovensko, s. r. o., uviedol: ,,Podpora detí je zároveň podporou budúcnosti. K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí aj športovanie, zvlášť u detí. Nestlé Slovensko preto všeobecne podporuje takéto aktivity. Práve deti z detských domovov sú v živote určitým spôsobom sociálne znevýhodnené, a tak majú možnosť aj touto formou rozvíjať svoje schopnosti. Majstrovstvá sú predovšetkým o vzrušujúcej atmosfére športového zápolenia, ale aj o pohybe na čerstvom vzduchu a nadväzovaní priateľstiev. Teší nás, že naša firma môže podporiť takéto pozitívne aktivity stoviek detí. Šport v deťoch pestuje vytrvalosť, húževnatosť a svedomitosť. Zároveň dosahujú aj dobré výsledky v škole, čo nás mimoriadne teší.“

Cieľovou skupinou sú deti s nariadenou ústavnou starostlivosťou, deti s narušeným psycho-sociálnym a emočným vývinom, deti ohrozené sociálno-patologickými javmi bez rozdielu pohlavia do 18. roku veku. Úsmev ako dar hľadá riešenie, ako skutočne pomôcť opusteným deťom naplniť ich potrebu blízkej osoby, trvalých vzťahov, bezpečia, adekvátnych podnetov pre zdravý vývin a dôveru v seba i iných. Všetky rozvojové projekty, ktoré táto organizácia robí pre deti, by nezrealizovala bez podpory a spolupráce partnerov a podporovateľov. Spoločným úsilím sa tak darí napĺňať myšlienku ,,…aby každé dieťa malo rodinu.“

Stručné predstavenie hlavného sponzora

Nestlé je najväčšou svetovou potravinárskou spoločnosťou, ktorá sa dlhodobo zameriava na oblasť výživy a zdravého životného štýlu. Usiluje sa pritom o to, aby bola vnímaná ako spoločensky zodpovedný partner a súčasťou tejto firemnej kultúry je aj podpora rôznych projektov v prospech verejnosti. Jedným z najznámejších je EKOROK s Nestlé pre základné a materské školy, šíriaci povedomie o ochrane životného prostredia. Nestlé je aj generálnym partnerom športových majstrovstiev pre deti z detských domovov. Každoročne podporuje vianočný benefičný koncert Úsmevu ako dar. NESTLÉ vstúpila do tuzemskej potravinárskej výroby ako strategický investor začiatkom 90. rokov 20. storočia. V Českej republike NESTLÉ vyrába v závodoch ZORA Olomouc a SFINX Holešov čokoládové a nečokoládové cukrovinky pod značkami ORION, MODRÉ Z NEBA, ŠTUDENTSKÁ PEČAŤ, DELI, MARGOT, BON PARI, JOJO, LENTILKY. Na Slovensku vyrába v závode PRIEVIDZA kulinárske výrobky pod značkami MAGGI a CARPATHIA. NESTLÉ uvádza na náš trh aj ďalšie značkové potraviny – tyčinky KIT KAT, rozpustnú kávu NESCAFÉ, dojčenskú, detskú aj klinickú výživu NESTLÉ, či potravu pre domáce zvieratá PURINA, FRISKIES a DARLING. Rastúci záujem majú kávové kapsulové systémy ako NESCAFÉ DOLCE GUSTO a prémiový systém NESPRESSO. Raňajkové cereálie NESTLÉ, ako FITNESS alebo GRANKO, uvádza na trh spoločnosť CerealPartners Slovak Republic, spoločný podnik NESTLÉ a General Mills.

Kontakt: Ing. Jozef Mokrý, manažér vonkajších vzťahov, Jozef.Mokry@sk.nestle.com +421 465 197 101

Deti z detských domovov súťažili v športe v Dolnom Kubíne
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM