Jakub Forgács Iné športy

Detaily o rodinnej cykloceste: Jazdiť budeme po dokonale hladkom asfalte!

Množstvo priaznivcov jazdy na dvoch kolesách už roky čaká na cyklotrasu medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Prvá etapa, spájajúca Sliač so Zvolenom, sa začne stavať už onedlho. Tá druhá, ktorá k nej má pripojiť úsek zo Sliača až do Bystrice je však zatiaľ stále v nedohľadne.

Ilustračný obrázok k článku Detaily o rodinnej cykloceste: Jazdiť budeme po dokonale hladkom asfalte!
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci sa už pred rokom spomínalo, že prvá etapa rodinnej cyklocestičky bude dokončená v novembri 2012, napokon došlo k zdražaniu, pretože jedna z dotknutých obcí stále nemá územný plán. Už onedlho sa však prvý úsek má začať stavať. „Realizácia prvej etapy, takmer 5,1 kilometrový úsek medzi Zvolenom a Sliačom, začne v septembri. Na jar budúceho roka by už spomínaný úsek mal fungovať. Výstavbu zvyšného úseku Rodinnej cestičky, zo Sliača do Banskej Bystrice brzdí zdĺhavý výkup pozemkov,“ uviedla Monika Pastuchová, hovorkyňa BBSK.

Dokonale hladký asfalt

Približne 5,1-kilometrový úsek prvej etapy bude viesť zo zvolenskej mestskej časti Rákoš po pravej hrádzi rieky Hron až po most na Ulici SNP v Sliači, odkiaľ povedie po ľavostrannej hrádzi a následne po hrádzi miestneho potoka až po Záhorského ulicu v Sliači. „Trasa bude široká dva metre, pričom ju budú tvoriť dva jazdné, meter široké pruhy. Celá trasa bude dlhá 21 km,“ uviedla Pastuchová.

Povrch cyklocesty bude tvoriť asfalt. Mal by byť dokonale hladký, pretože bude slúžiť aj korčuliarom. „Banskobystrický samosprávny kraj na cyklotrasu poskytuje dotáciu vo výške 633-tisíc eur, pričom by sa výstavba druhej etapy mala financovať z eurofondov,“ pokračovala hovorkyňa.

Priestor aj pre mobilný bufet

„Pozdĺž tejto trasy sa vybudujú tri oddychové miesta s lavičkami, stolom, odpadkovými košmi, altánkom, informačnou tabuľou a stojanmi na bicykle,“ dodala Pastuchová. Na jednom z nich, v časti Zvolen – Rybár bude časť plochy vyčlenená aj pre mobilný bufet.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM