Jakub Forgács Rôzne

Desiatky ľudí s tráviacimi ťažkosťami sú záhadou: Ako sa klienti kúpeľov nakazili ostane neobjasnené

Pobyt pre nich mal byť oddychom. Pre viacerých klientov kúpeľov Sliač sa však nevyvíjal podľa plánu. Desiatky z nich zastihli nepríjemné tráviace ťažkosti. Na prípad si tak posvietili epidemiológovia a zisťovali, čo bolo vo veci.

Ilustračný obrázok k článku Desiatky ľudí s tráviacimi ťažkosťami sú záhadou: Ako sa klienti kúpeľov nakazili ostane neobjasnené
Zdroj: TASR

O tráviacich ťažkostiach, ktoré trápili návštevníkov kúpeľov Sliač, sme vás informovali už v piatok. Všetky odobraté vzorky biologického materiálu od klientov s ťažkosťami, ako aj od personálu kuchyne a obsluhujúceho personálu, boli podľa informácií Jany Michalcovej z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Zvolen, negatívne.

„V praxi sa stáva, že prameň nákazy a faktor prenosu podobných črevných epidémií ostávajú neobjasnené. Tak je tomu aj v tomto prípade napriek nálezu koliformných baktérií vo vzorkách sterov pracovných dosiek kuchyne. V zariadení bola nariadená zvýšená dezinfekcia,“ konštatovala.

Zvolenskí epidemiológovia odobrali uplynulý týždeň v kuchyni hotela Palace aj 10 sterov hlavne z pracovných dosiek, na ktorých sa pripravuje jedlo. Vzorky vyšetrovali odborníci v mikrobiologických laboratóriách RÚVZ Banská Bystrica. V piatich prípadoch boli zistené nevyhovujúce výsledky.

„V steroch odobratých z pracovných dosiek na spracovanie zeleniny, mäsa a rýb boli identifikované koliformné baktérie, čo svedčí o nedostatočnej hygiene pracovného prostredia kuchyne“, konštatoval vedúci Oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ Jozef Strhársky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM