Jakub Forgács Rôzne

Dermatovenerologická klinika v Rooseveltke nemá dobré správy: Problémov s kožnými alergiami pribúda!

Klinika, ktorá sa pod Urpínom zaoberá kožnými alergiami, minulý rok vyšetrila až 1606 pacientov. Poskytuje najširšie spektrum testov na látky vyvolávajúce alergie na Slovensku a v rámci nich aj bezbolestné náplasťové testy.

Ilustračný obrázok k článku Dermatovenerologická klinika v Rooseveltke nemá dobré správy: Problémov s kožnými alergiami pribúda!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Dermatovenero­logická klinika vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici vykonáva v rámci Slovenska najširšie spektrum testov na látky vyvolávajúce kožné alergie. „V roku 2013 bolo na Dermatovenero­logickej klinike v Alergo–imunologickom laboratóriu vyšetrených 1606 pacientov a od januára 2014 do marca sme vyšetrili už 403 pacientov,“ priblížila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Ako dodala, kontaktné alergie majú stúpajúcu tendenciu.

S chemizáciou životného prostredia celosvetovo stúpa výskyt kontaktných alergií a ich rôznych klinických foriem. „Diagnostika pôvodcu alergických reakcií na koži je dôležitým krokom k nasadeniu správnej liečby a patrí do rúk odborníka,“ pokračovala Maťašeje. Bezbolestné náplasťové testy sa robia na koži chrbta a zlepujú sa zvyčajne po 48 hodinách. V Alergo-imunologickom laboratóriu kliniky disponujú štandardizovanými setmi ako rutinná európska sada, vehikulá a emulgátory, kozmetiká, kadernícka sada, kovoobrábacie zmesi, stomatologická sada, antimikrobiálne látky, fototesty, gumárenské chemikálie, obuvnícka sada, liekové sady a ďalšie.

Klinika vo FNsP je zároveň jediným lôžkovým oddelením v Banskobystrickom kraji, kde sú hospitalizovaní pacienti s kožnými ochoreniami. Ročne tu hospitalizujú okolo 1000 pacientov so závažnými kožnými ochoreniami. „Dermatológia je v súčasnosti náročná internisticky orientovaná disciplína. Na klinike riešime veľmi ťažké, často život ohrozujúce a finančne náročné ochorenia – závažné alergické stavy, nádory kože, pľuzgiernaté choroby, systémové choroby spojiva aj vredy predkolenia,“ konštatoval prednosta kliniky Slavomír Urbanček. Klinika je na Slovensku jedným zo siedmich centier pre biologickú liečbu psoriázy.

Kontaktná alergia vzniká reakciou kože po dotyku s dráždivou látkou. „K nepríjemnému ekzému môže človek prísť po kontakte z niklom, ktorý sa nachádza napríklad v kovovom gombíku v džínsoch,“ uvádza Urbanček. Nikel patrí podľa jeho slov k najalergizu­júcejším kovom. K dráždivým látkam vyvolávajúcim neželané reakcie patria ďalej kyseliny a zásady, rozpúšťadlá, detergenty a čistiace prostriedky, dezinfekčné látky a viaceré kovy. Alergická reakcia sa prejavuje vo forme dermatitíd alebo ekzémov. V nemálo prípadoch prerastie až do chronického kožného ochorenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM