Monika Obrtalová Rôzne

Deň Stredoslovenského múzea očaril návštevníkov

Pri príležitosti 121. výročia založenia Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici pripravili pracovníci múzea v priestoroch Thurzovho a Matejovho domu zaujímavé atrakcie. Na návštevníkov čakala napríklad novootvorená expozícia Historické župy na úze

„Návštevníci sa museli prehrýzť cez niekoľko indícií, ktoré ich čakali na stanovištiach v okolí, alebo priamo v Thurzovom dome. Len na základe správne vyriešených indícií sa mohli dostať na ďalšie poschodie, kde už boli pripravené nové hádanky,“ približuje podstatu celej akcie Anna Solivajsová zo Stredoslovenského múzea. Prvú indíciu získali návštevníci u škaredej a zlej čarodejnice, ktorej museli najmä tí najmenší pripraviť zázračný elixír mladosti. „Musela som tam dať vodu a nejaký žltý kvet, potom ďatelinu a všetko dobre zamiešať. Čarodejnica po ňom omladla a dala mi hádanku, kde som doplnila vetu Adam v škole nesedel, takže teraz idem do triedy,“ chváli sa dievčatko, ktoré uhádlo prvú indíciu vedúcu na výstavu Cesta dejinami slovenského školstva.

„Dostali sme za úlohu nakresliť, ako si predstavujeme stroj času. Sestra mi bude pomáhať, tak to dúfam zvládneme,“ hovoria dve dievčatá, ktoré po absolvovaní tejto disciplíny zase postupujú k permoníkovi. Ten im rozpovie o ťažení medi v Banskej Bystrici. Bohatý program zakončila kostýmová prehliadka v Matejovom dome, vďaka ktorej priblížili záujemcom lektori oblečení v dobových kostýmoch históriu mesta Banská Bystrica. V Thurzovom dome skončilo jednodňové podujatie koncertom vážnej hudby v podaní skupiny Antico moderno, ktorý zároveň odštartoval v Stredoslovenskom múzeu cyklus koncertov Hudobné leto.

moo

Deň Stredoslovenského múzea očaril návštevníkov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM