Monika Obrtalová Rôzne

Deň slovenského vojenského letectva na Sliači

Príslušníci Vzdušných síl Ozbrojených síl včera slávnostne nastúpili v priestoroch leteckej základne na Sliači. Stretli sa tam aj z bývalými príslušníkmi vojenského letectva. Pri príležitosti Dňa slovenského vojenského letectva im veliteľ Vzdušných s

Ako informoval hovorca OS SR Peter Michnica, veliteľ vzdušných síl rozdal aj pamätné listy a zároveň ocenil profesionalitu príslušníkov vzdušných síl, ktorí zabezpečovali prípravu a priebeh medzinárodných leteckých dní SIAF 2011. Sedemnásteho septembra 1944 sa príslušníci 1. československého stíhacieho leteckého pluku presunuli na podporu Slovenského národného povstania z vtedajšieho Sovietskeho zväzu na poľné letisko v obci Zolná pri Zvolene. V tento deň preto príslušníci Vzdušných síl OS SR oslavujú Deň slovenského vojenského letectva. „Pri takýchto podujatiach sa nezabúda ani na tých, ktorí nie sú profesionálnymi vojakmi a zamestnancami vzdušných síl a aktívne sa podieľajú na zabezpečení úloh vzdušných síl. Tentoraz bol ďakovnou plaketou veliteľa vzdušných síl ocenený kultúrny atašé pri slovenskom vojenskom letectve, operný sólista Martin Babjak,“ doplnil Michnica.

Slávnostný akt ukončili vysadením tretieho duba pri pamätníku TRI DUBY za hudobného sprievodu vojenskej hudby skladbou od Jaromíra Vejvodu Škoda lásky. Táto skladba bola hymnou československých pilotov pôsobiacich v službách RAF počas 2. svetovej vojny. „Boli to nenápadní ľudia, no predsa hrdinovia, ktorým nebol ľahostajný osud iných a s nasadením vlastného života zo vzduchu podporovali slovenský odboj. Som rád, že sa na nich nezabudlo ani dnes a už po piaty raz si môžeme pripomenúť Deň slovenského vojenského letectva,“ uviedol v pozdravom liste náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík. Ozbrojené sily si v ére samostatnej Slovenskej republiky Deň slovenského letectva pripomenuli piatykrát. Na jeho obnove sa podieľali okrem súčasných a bývalých príslušníkov vzdušných síl najmä zástupcovia Slovenského leteckého zväzu generála Milana Rastislava Štefánika. Pred 1. januárom 1993 si sviatok pripomínali v podmienkach armády Československej federatívnej republiky a po desaťročia predtým Československej ľudovej armády.

V tento deň v roku 1944 pristálo 21 stíhacích lietadiel typu Lavočkin La-5FN na lúkach Dolné Lazy južne od obce Zolná. Letci preleteli zo sovietskeho územia s medzipristátím v poľskom Krosne pod velením štábneho kapitána Františka Fajtla. Zmyslom presunu 22 pilotov, 21 lietadiel a 84 príslušníkov leteckého personálu bolo získať vzdušnú nadvládu nad povstaleckým územím a podporovať v bojoch pozemné jednotky. Významnou úlohou stíhacieho pluku bolo zároveň chrániť Letisko Tri Duby na Sliači, ktoré bolo situované len osem kilometrov na severozápad od Zolnej, pred útokmi nemeckých lietadiel. Z Troch Dubov v tej dobe už takmer tri týždne pôsobila povstalecká Kombinovaná letka pod velením npor. Šingloviča.

Prvou bojovou akciou pluku bol nálet na letisko Piešťany, operatívne naplánovaný hneď na druhý deň po prílete. Piešťanské letisko vtedy hostilo približne 30 nemeckých lietadiel typov Ju-87 D-3, Bf 109 G-14 a prieskumných Fw 189 A-2. Útok na piešťanské letisko, ako aj ďalšie pôsobenie stíhacieho pluku v povstaní bolo hodnotené ako veľmi úspešné. Na konte mali okolo 25 zostrelených a na zemi zničených nepriateľských lietadiel, ako aj veľké množstvo iných pozemných cieľov. Do 25. októbra 1944, kedy zvyšné lietadlá odleteli naspäť na sovietske územie, vykonali československí stíhači 563 operačných letov v celkovom čase 376 hodín.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM