Monika Obrtalová Rôzne

Deň Európy oslávime na námestí 7. mája

Banská Bystrica bude aj tento rok dejiskom podujatia s názvom Deň Európy, ktoré sa na Námestí SNP bude odohrávať už po piatykrát. Okrem hudby, tanca a zábavy čakajú návštevníkov aj stánky, kde sa môžu dozvedieť viac o aktuálnych informáciách a činnos

Tohtoročnou témou Dňa Európy je Ochrana biodiverzity a boj proti klimatickým zmenám. „Klimatické zmeny nemajú dopad len na prírodu, ale v posledných rokoch sužujú aj ekonomiky všetkých krajín sveta. Európska únia je hlavným lídrom v boji proti týmto zmenám a práve prostredníctvom podobných akcií chce dostať do povedomia širokej verejnosti, že proti týmto zmenám treba bojovať,“ povedala bližšie o hlavnej myšlienke podujatia Andrea Matisová, zástupkyňa Európskej komisie na Slovensku.

Oslavy Dňa Európy budú na banskobystrickom námestí od rána do neskorých večerných hodín. Na návštevníkov čaká bohatý program v podobe kapiel Garden a Vidiek, vystúpenie European Jazz Orchestra či muzikál Príbeh z ulice.

Do podujatia sa zapojili aj žiaci a študenti banskobystrických základných a stredných škôl, ktorí chcú domácich prekvapiť nielen tanečnými a hudobnými číslami, ale aj výrobkami z recyklovaného materiálu. „Školy dostali za úlohu vyrobiť predmety napríklad z plastu či papiera a takto prezentovať tému Ochrana biodiverzity a boj proti klimatickým zmenám. Zároveň tak dostanú do popredia aj fakt, že Banská Bystrica len pred nedávnom zaviedla medzi prvými triedenie separovaného zberu kovov a biologicky rozložiteľného odpadu z domácnosti,“ hovorí o prekvapení, ktoré chystajú študenti Monika Pastuchová, hovorkyňa mesta Banská Bystrica.

Na námestí bude umiestnený aj veľký informačný stan, kde budú počas celého dňa k dispozícii informačné a propagačné materiály o Európskej únii. Práve tá je dôvodom, prečo Deň Európy oslavujeme aj na Slovensku. 9. mája totiž uplynie presne 60 rokov od podpísania deklarácie Roberta Schumana, ktorú považujeme za zárodok modernej európskej integrácie a symbol úspechu Európy.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM