Jakub Forgács Od Vás

Delegácia Bystričanov na návšteve Charlestonu: Do USA vyrazil aj Gogola s manželkou

Banská Bystrica patrí medzi krajské mestá s najrozšírenejšími zahraničnými kontaktmi. Spolu má 19 partnerských miest, s ktorými spolupracuje. Mesto Charleston v Západnej Virgínii v USA je najmladšie „sesterské mesto“ od roku 2010.

Ilustračný obrázok k článku Delegácia Bystričanov na návšteve Charlestonu: Do USA vyrazil aj Gogola s manželkou
Zdroj: Dnes24.sk

„Od júna 2010 sa každý rok vyberie delegácia, ktorá navštívi sesterské mesto. Inak nebolo ani tento rok, keď na rad prišla Banská Bystrica,“ informovala Andrea Maková. V delegácii za mesto sa zúčastnil primátor Peter Gogola s manželkou Katarínou Gogolovou a Zuzana Kučerová, za Univerzitu Mateja Bela Banská Bystrica Igor Kosír, prorektor pre medzinárodnú spoluprácu, za Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica Juraj Šváč, primár internej kliniky a za kultúrny program Jozef Mak, Veronika Bodnáriková a Andrea Maková.

Návšteva partnerského mesta sa konala koncom júna v Charlestone. „Cieľom návštevy bolo dozvedieť sa opäť nové veci o partnerskom meste, zdokonaliť spoluprácu medzi mestom, univerzitou, nemocnicou a priateľstvami,“ pokračovala Maková. V husto nabitom programe sa stretol Gogola s primátorom Dannym Jonesom. Ten bol pozvaný na tradičnú Griliádu a nechýbalo ani stretnutie medzi zodpovednými za nemocnicu a univerzitu.

Členovia delegácie sa zúčastnili niekoľkých koncertov vďaka FestivAllu v Charlestone, niekoľkých stretnutí a zasadnutí mestskej rady a nepriamo aj osláv 150. výročia založenia West Virginie. Počas služobnej cesty zvýšil čas aj na oddych, keď na FestivAlle vystúpili Jozef Mak, Veronika Bodnáriková a Andrea Maková so slovenskými folklórnymi piesňami a keď mladý Banskobystričan Adam Straňavsky vystúpil po druhýkrát s orchestrom West Virginia Youth Symphony.

„Nevznikali len partnerské a pracovné spolupráce, ale aj nové priateľstvá, keďže Američania, niekoľkí so slovenskými koreňmi, Banskobystričanov skvele prijali, pohostili a pripravili vynikajúci program,“ uviedla Maková. Počas ôsmych dní delegácia mesta Banská Bystrica spoznala kultúru partnerského mesta, priateľskosť obyvateľov Charlestonu a takisto aj nové formy na rozvoj spolupráce v rôznych oblastiach spoločného záujmu. Pri odchode naspäť na Slovensko Banskobystričania opäť pozvali primátora Jonesa, prednostu Davida Molgaarda a priateľov na návštevu Banskej Bystrice v roku 2014.

Text a foto: Andrea Maková

Banskobystrická delegácia v Charlestone: Zdokonalili spoluprácu s USA a predvied
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM