Jakub Forgács Rôzne

Dedinka, ktorú navštevoval aj Klement Gottwald. Pri Bystrici máme veľkú raritu

Okolie Banskej Bystrice stále ukrýva mnohé zaujímavosti. O viacerých ľudia ani nemajú tušenia. Čo unikátne nájdeme v neďalekej Moštenici?

Ilustračný obrázok k článku Dedinka, ktorú navštevoval aj Klement Gottwald. Pri Bystrici máme veľkú raritu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Najstarší, a vôbec prvý Robotnícky dom na Slovensku postavili v roku 1921 v Moštenici práve miestni obyvatelia. Zobrali si aj pôžičku s „obrovským úrokom“, tvrdí to starosta obce s vyše 200 obyvateľmi v Banskobystrickom okrese Ján Lupták.

Ako spomína, kedysi u nich bolo silné robotnícke hnutie, dokonca k nim chodil Klement Gottwald, ktorý v tom čase pôsobil ako redaktor v Banskej Bystrici. V Robotníckom dome mali kedysi konzum, krčmu i sálu s javiskom, ale i priestor na cvičenie.

„To, čo je dnes pre nás fitness, mali naši občania už v roku 1921. Boli tu žinenky, bradlá a rôzne telocvičné náradie. Naši obyvatelia chodili na rôzne športové akcie do okolitých obcí. Žilo to tu vtedy,“ priblížil starosta.

Moštenica zrekonštruovala Robotnícky dom v roku 2010 z eurofondov. Dostala 60 000 eur a zo svojho rozpočtu prispela sumou 45 000 eur.

„Časť budovy dnes prenajímame, je tam pohostinstvo, to sme museli oddeliť od projektu. Odkúpenie budovy plus pozemky, to obec vyšlo zhruba na 45 000 eur. Takže celkovo nás rekonštrukcia Robotníckeho domu stála 105 000 eur. Dnes tam máme pohostinstvo, vedľa funkčnú kolkáreň a urobili sme tam i multifunkčnú telocvičňu,“ konštatoval Lupták s tým, že v Robotníckom dome sa konajú rôzne spoločenské akcie.

Čítajte tiež:

Starší nikde inde na Slovensku nenájdete. Moštenica sa hrdí skutočným unikátom

Obec pri Bystrici má len cez 200 obyvateľov. Je však hotovým rajom pre chalupárov

Dedinka Moštenica neďaleko Bystrice v OBRAZOCH
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM