záruba martin Rôzne

Dedina Habakuky sa predstaví na prvej výstave

(TASR) - Prvá rozprávková dedinka na Slovensku Habakuky, ktorú vlani v júni sprístupnili na Donovaloch, sa premiérovo predstaví na výstave.

Pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja sa zaradí medzi vystavovateľov na 16. medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave, ktorý sa od 21. do 24. januára uskutoční v tamojšej Inchebe Expo.
Habakuky, ktoré na Donovaloch postavili pod penziónom Šafran, prevádzkuje Spiežovec, s.r.o., Banská Bystrica. Ako jediný na Slovensku vsadil na tradičnú slovenskú rozprávku z čias nášho najväčšieho zberateľa rozprávok Pavla Dobšinského. Preto aj predstavenia odznievajú v jazykoch, v akých ich zachytil, teda aj v nárečiach. Zámerom je, aby Habakuky boli trvalým miestom fantázie a svetom rozprávok.
V areáli je 15 architektonicky atypických objektov, na výrobu ktorých sa použilo viac ako 300 kubických metrov dreva. Jeho súčasťou sú aj amfiteáter s kapacitou 150 ľudí, hodovňa, herňa pre deti a ďalšie objekty. Okrem rozprávkového programu môžu návštevníci v chalúpkach objaviť aj remeselníkov predvádzajúcich tradičné ľudové remeslá. Kreatívnejší návštevníci môžu svoju nápaditosť a zručnosť uplatniť v zázračných tvorivých dielňach.
„Habakuky alebo Dobšinského rozprávkový svet ponúkajú zábavu pre malých aj veľkých. Netradičná architektúra celého areálu, navrhnutá dizajnérom Pavlom Hadačom, púta pozornosť už zďaleka. Po vchode cez papuľu Vtákodraka sa postavy z Dobšinského kníh menia na naozajstné rozprávkové postavy. Zlatá priadka, Prorok Rak, Nebojsa či Kmotra Smrť prevedú návštevníkov zázračným chodníčkom a zapoja ho do deja rozprávok odohrávajúcich sa v autentickom prostredí domčekov s netradičnými menami – Mesačník, Veterník, Domček babky bylinkárky, Škrupinový zámok či Čierne zakliate mesto,“ informovala TASR Jana Kozáková zo spomínanej spoločnosti.
Areál Habakuky a jeho okolie ponúkajú i široké možnosti pre celoročné rekreačné aktivity vrátane ubytovacích služieb. Výhodou je aj to, že neďaleko sa nachádzajú lyžiarske vleky a ďalšie turistické atrakcie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM