Marcel Páleš Kultúra

Dámy, stretnúť primátora sa oplatí: Gogola chce po námestí rozdávať žlté ruže

Vo štvrtok môžete zažiť v Banskej Bystrici netradičný úkaz. V uliciach sa bude dať stretnúť hlavu mesta s kvetmi v ruke. Primátor Peter Gogola totiž okoloidúcim bude rozdávať žlté ruže.

Ilustračný obrázok k článku Dámy, stretnúť primátora sa oplatí: Gogola chce po námestí rozdávať žlté ruže
Zdroj: TASR

Vybrať sa na prechádzku a prísť späť so žltou ružou od samotného primátora? Už čoskoro to bude v Banskej Bystrici možné.

Banskobystričania, podobne ako milióny Európanov, sa vyberú 9. mája 2013 osláviť Deň Európy. Zaujímavý program pre malých aj veľkých bude počas Dňa Európy na Námestí SNP a v známom obchodnom centre. Program osláv sa začne o 10:30 na námestí.

Aj primátor bude rozdávať žlté ruže

Primátor mesta Peter Gogola a riaditeľ Regionálneho európskeho informačného centra Banská Bystrica Peter Pisár budú spolu s dobrovoľníkmi rozdávať žlté ruže – symbol osláv Dňa Európy. „Centrum mesta sa stane zároveň aj dejiskom súťaže, ktorú pre deti pripravilo Centrum voľného času Junior,“ informoval Martin Hílek zo Slovenského inštitútu mládeže Iuventa.

O dvanástej začne druhá časť osláv, a to v známom obchodnom centre až do 18:00. Počas šiestich hodín je pre všetkých návštevníkov pripravený bohatý informačný a kultúrny program. Informácie o dianí, možnostiach a príležitostiach v Európskej únii, ako aj o aktivitách pre mladých ľudí, budú v informačných stánkoch.

Tanečníci, hudobníci, súťaže, kvízy…

„Banskobystričania sa môžu tešiť na kultúrny program, v ktorom sa predstavia tanečníci, hudobníci, svoje aktivity predvedú členovia organizácie Art Kruh, pripravené sú súťaže a kvízy, ako aj vyhodnotenie fotografickej súťaže pre mladých EuroFotoMaratón,“ priblížil Hílek. O príjemnú atmosféru sa postará a celým podujatím vás bude sprevádzať moderátor Roman Bomboš.

Spomienka na Schumanovu deklaráciu

Deň Európy je spomienkou na Schumanovu deklaráciu, ktorú 9. mája 1950 predstavil vtedajší francúzsky minister zahraničných vecí, Robert Schuman, ako návrh spolupráce v povojnovej Európe. „Schumanov návrh je považovaný za začiatok toho, čo dnes nazývame Európska únia,“ podotkol Hílek.

O oslavách Dňa Európy sa rozhodlo v roku 1985 na samite v Miláne. O rok na to sa už konali rôzne kultúrne a spoločenské podujatia, ktorými si Európania pripomínali Deň Európy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM