Michal Majer Rôzne

Ďalšie otázniky pri náhradnej plavárni

Na poslednom mestskom zastupiteľstve bola opäť otvorená téma plavárne a jej dočasnej náhrady, bazéna na plážovom kúpalisku prekrytého nafukovacou plachtou. Niektorým poslancom sa nepozdávalo, že rozpočet vôbec nepočítal s čiastkou za prenájom náhradn

Mesto v čase, keď podľa správy hlavného kontrolóra nájomca neplnil zmluvu týkajúcu sa plážového kúpaliska, s ním uzavrelo ďalšiu zmluvu, ktorou nájomca dočasne riešil umiestnenie krytého bazéna zastrešením bazéna na plážovom kúpalisku nafukovacou halou. Mesto s ním uzatvorilo nájomnú zmluvu na približne 16,7 milióna korún (vyše 550 tisíc eur). Podľa tejto zmluvy bude mesto dovtedy, kým nebude spustená krytá plaváreň, platiť mesačne 54 517 eur za prenájom nafukovacej haly.

Niektorí poslanci ostali prekvapení, že v návrhu na tretiu zmenu rozpočtu bola zahrnutá aj čiastka 52 tisíc eur, ktorá bola určená na ďalšiu splátku pre spoločnosť Aqualand Slovensko, ktorá nafukovaciu halu zabezpečuje. “Myslím si, že mesto malo v rozpočte s týmto nájmom počítať, preto ma prekvapilo, že sa to stalo predmetom zmeny rozpočtu a že sa znova objavila položka 52 tisíc eur, ktorej nerozumiem, pretože nie je totožná s tou, ktorá je v zmluve,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Milan Lichý.

Problémom je aj suma, ktorú mesto zaplatí za prenájom prekrytého bazéna. Ten funguje od začiatku októbra a za deväť mesiacov prenájmu tak mesto spoločnosti Aqualand Slovensko zaplatila vyše 490 tisíc eur. Pre porovnanie, krytá plaváreň za celý rok 2006 odčerpala z mestského rozpočtu necelých 240 tisíc eur. V súčasnej ekonomickej situácii tak tento rozdiel mesto silno pociťuje. „Myslím si, že je to priveľa na takéto dočasné riešenie, na takúto nafukovaciu bublinu. Platíme obrovské finančné prostriedky za provizórne riešenie vtedy, keď máme šetriť, keď máme zabezpečovať predovšetkým hlavné funkcie mesta. Ľudia vidia na každom kroku, že sa nekosí, že sa začalo škrtiť s výdavkami. Myslím si, že by sme mali seriózne pristupovať ku každému výdavku,“ konštatuje Lichý.

Primátor celú situáciu vníma z pohľadu zabezpečenia nepretržitého fungovania verejného plávania v meste. Podľa neho sa zachovala detská gramotnosť v plávaní a umožnilo sa seniorom plávať. Na adresu tohto problému poznamenal: //„Pánovi Sninskému sme platili 90 percent nákladov za to, že vybudoval náhradnú plaváreň na objednávku mesta a mesto si ju od neho prenajalo. Akonáhle nabehne nová plaváreň, tak bude projekt ukončený.“ //

gr Foto: sportoviska.zoz­nam.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM