Jakub Forgács Správy

Ďalšia smrť pre chrípku: V Rooseveltovej nemocnici zomrel muž na SARI!

Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlási v našom kraji tísice chorých. Ťažkému akútnemu ochoreniu dýchacích ciest podľahol 87-ročný muž z Banskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia smrť pre chrípku: V Rooseveltovej nemocnici zomrel muž na SARI!
Zdroj: Webnoviny.sk

Chrípka na ústupe, ale zabíjala

Muža hospitalizovali v Roosveltovej nemocnici s teplotou, kašľom a so sťaženým dýchaním. Nebol proti chrípke očkovaný a navyše trpel ochorením srdca, vysokým tlakom a cukrovkou. Po odobratí vzoriek u neho bola zistená chrípka typu B.

Okres Banská Bystrica hlási za tento týždeň 936 prípadov akútnych respiračných ochorení. Doktorka Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva: „Napriek tomu, že sme zaznamenali pokles počtu týchto ochorení, zachovávame prísnu epidemiologickú bdelosť, hlavne v súvislosti s výskytom SARI a chrípy typu A (H1N1)."

Komplikácie a prevencia

V porovnaní s minulým týždňom je takmer rovnaký aj počet komplikácií z uvedených ochorení – 4,3 % z počtu chorých. Najčastejšími komplikáciami sú zapaly horných dýchacích ciest, dutín, stredného ucha a pľúc.

Zo 7258 chorých v našom kraji tvoria je až 2391 detí zo základných škôl a vysoká chorobnosť je aj medzi stredoškolákmi. Najmenej chorých je medzi ľuďmi v produktívnom ve­ku.

Odborníci upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivá a často sa podceňuje. Na rozdiel od iných respiračných vírusov vie spôsobiť vysokú chorobnosť. Priebeh chrípky sa môže v krátkom čase skomplikovať a občas sa končí aj úmrtím. Preto by sme mali venovať zvýšenú pozornosť hygiene, vyváženej strave a dostatočnému pohybu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM