Monika Obrtalová Rôzne

Ďalšia novinka v meste: Lístok na MHD kúpite cez mobil

Mesto Banská Bystrica v spolupráci s dopravcami rozširuje formy platenia cestovného v MHD. Od 10. septembra štartuje nová služba platby cestovného cez SMS. Cestujúci si môže zakúpiť 45-minútový SMS lístok a celodenný lístok.

„Berieme to ako doplnkovú službu, ktorá bude slúžiť pre tých, ktorí buď nechcú platiť v hotovosti, alebo si hotovosť zabudnú, alebo im nečakane dôjde kredit na čipovej karte,“ konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici Marek Modranský, riaditeľ dopravného úseku SAD Zvolen. Ako dodal, očakávajú však, že službu budú najviac využívať návštevníci.

[blockquote]Mo­dranský vysvetlil, že ak chce niekto cestovať na kratšiu vzdialenosť, zakúpi si časový prestupný 45-minútový lístok, a to cez prázdnu SMS na čísle 1133. Po 90-sekundovom oneskorení mu príde verifikačná SMS, ktorá ho oprávňuje k nástupu do autobusu. Lístok je jednotný pre všetky kategórie cestujúcich, teda pre deti, mládež, študentov i dospelých. Ak cestujúci vloží do SMS text „24“ alebo „den“, príde mu SMS potvrdzujúca zakúpenie celodenného lístka.[/bloc­kquote] Výška cestovného na SMS lístok je mierne vyššia ako cestovné v hotovosti, poskytuje však cestujúcemu viac komfortu. Vzhľadom na cenu podľa Modranského očakávajú, že túto službu budú najviac využívať návštevníci mesta, teda náhodní a nepravidelní cestujúci. „Keďže je to veľmi komfortné, nemusia zisťovať aktuálne tarifné podmienky.“ Ďalej ju podľa Modranského využijú pravidelní cestujúci ako už uvedenú alternatívu.

„Podľa štatistík v Banskej Bystrici využíva 28 percent obyvateľov MHD, čo je podľa môjho názoru nízke číslo, pretože máme pravdepodobne najmodernejší vozový park, kvalitné služby, a myslím si, že primerané ceny,“ uviedol primátor Peter Gogola. Preto hľadajú všetky spôsoby ako motivovať Banskobystričanov vo väčšej miere využívať prostriedky MHD. Cestujúci do autobusu nastupuje už s verifikačnou SMS vo svojom mobile, ktorou sa preukáže vodičovi, aby nemal podozrenie, že ide o cestujúceho bez lístka.

[blockquote]Vo svojich zariadeniach budú mať špeciálnu aplikáciu aj revízori, ktorou si skontrolujú platnosť verifikačnej SMS. „V prípade, že cestujúcemu, ktorý si zakúpi SMS lístok a nastúpi ako oprávnený cestujúci do autobusu, sa počas jazdy vypne telefón v dôsledku nebitej batérie a do toho stretne dopravnú kontrolu, je šanca, aby sa dodatočne preukázal po nabití telefónu v dopravnej kancelárii,“ uviedol Modranský. Tam svoju okolnosť vysvetlí a hoci zaplatí poplatok, je niekoľkonásobne nižší ako pokuta vo výške 70 eur.[/bloc­kquote] V Banskej Bystrici prevádzkujú MHD dvaja dopravcovia. SAD Zvolen začala zabezpečovať MHD v meste od roku 2006, v roku 2007 sa po opätovnom spustení trolejbusovej dopravy zapojil aj Dopravný podnik mesta Banská Bystrica.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM