Monika Obrtalová Kultúra

Ďalší ročník Vansovej L:omničky

V banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) sa bude konať v dňoch 15. až 16. apríla 44. ročník festivalu umeleckého prednesu žien v poézii a próze Vansovej Lomnička 2011.

„Tento rok sa v priestoroch knižnice stretnú milovníčky krásnej literatúry a prednesu z celého Slovenska už po siedmy raz,“ uviedla referentka pre styk s verejnosťou ŠVK Ivana Bičanovská.Porotu budú tvoriť zástupcovia z oblasti umeleckého prednesu. Medzi usporiadateľov patrí ŠVK a jej Literárne a hudobné múzeum, v ktorom sa nachádzajú vzácne dokumenty a osobné predmety Terézie Vansovej.

Spisovateľka sa narodila v roku 1857 vo Zvolenskej Slatine. Časť života prežila v Lomničke, v Rimavskej Píle pri Tisovci a od roku 1911 sa s manželom usadila v Banskej Bystrici. Strávila tu vyše 30 rokov. Aj to bol dôvod, prečo sa Vansovej Lomnička premiestnila do tohto mesta. „Banská Bystrica jej prirástla k srdcu svojimi hudobnými a divadelnými aktivitami, ako aj krásnym okolím,“ dodala Bičanovská. Festival sa koná pod záštitou predsedníčky Únie žien Slovenska Ireny Belohorskej a s finančnou podporou ministerstva kultúry.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM