Monika Obrtalová Rôzne

Ďalší kandidát na post primátora

Má 55 rokov, pochádza z Banskej Bystrice a je absolventom Žilinskej univerzity. Okrem dvoch dospelých dcér sa momentálne teší aj z dvoch vnúčat. V komunálnej politike pôsobí od roku 1980 a podľa jeho slov má lokálnu problematiku v malíčku. Reč je o ď

Prečo chcete kandidovať na post primátora Banskej Bystrice?

Pretože naše mesto potrebuje zmenu, a to jasnú a zrozumiteľnú. Procesy riadenia, ktoré boli rokmi deformované politickými nomináciami úradníkov, ale ktoré nevynechali ani riadiace pozície, spôsobili chaos. Z toho plynuli chybné rozhodnutia, ignorácia prirodzených procesov riadenia a subsidiarity, prejavy neodbornosti a nepochopenie systému samosprávy vo svojej jedinečnosti. Tento zničujúci a nezvratný proces môže zastaviť len človek, ktorý týmto témam rozumie. Nevyhnutným predpokladom je na jednej strane láska k mestu a jeho občanom a na strane druhej využitie skúseností, vedomostí a osobných kontaktov.

Čo považujete v Banskej Bystrici za najväčší a najvážnejší problém?

Vidím ho predovšetkým v strate dôvery občanov v správne a poctivé rozhodovanie samosprávy. Partnerstvo, ktoré je nevyhnutnou podmienkou správneho fungovania samosprávy, postupne zlyháva a vytráca sa z verejného života. Z mesta zmizla jeho pôvabná atmosféra, nemá vlastného ducha, teda to, čomu sa dnes hovorí genius loci. Mesto sa dokonca duchovne a intelektuálne vyprázdňuje. ** O ktoré základné body sa bude opierať Vaša kampaň?**

Za kľúčový a nenahraditeľný považujem osobný dennodenný kontakt s občanmi, na ktorý sa veľmi teším. Budem sa usilovať o tvorivý a otvorený dialóg, viac načúvať ako hovoriť. Každý človek je vo svojom prostredí a mentálnej výbave i skúsenostiach jedinečný a tým je vzácny. Pôjde mi o každého, kto sa pristaví, príde na stretnutie alebo len jednoducho povzbudí.

Pokiaľ by ste boli zvolený, čo budete riešiť ako prvé?

V tejto chvíli môžem pri odpovedi na túto otázku len špekulovať. Odpoviem, ak dovolíte takto – pokojne a zhlboka si vydýchnem, dám si pohár dobrého vína, poďakujem voličom, rodine a priateľom, ktorí mi budú v kampani pomáhať, zagratulujem zvoleným poslancom. A čo bude potom? Predpokladám, že sa bude Ivan Saktor do konca svojho mandátu správať tak ako doteraz, potom to vidím na okamžitú konsolidáciu mestských financií, hľadanie zdrojov na zabezpečenie vitálnych funkcií mesta a riešenie rozpočtu pre nasledujúci rok. Určite urýchlene prijmem opatrenia na opravu chybných rozhodnutí.

Ako to chcete dosiahnuť?

Jednoducho, poďakujem podaním ruky, možno bozkom, alebo malým darčekom…

Pôjdete do volieb len ako kandidát SDKÚ – DS alebo sa pokúsite získať podporu ďalších politických strán (ktorých)?

Získať podporu vo vlastnej strane, ktorú som pred 10 rokmi v našom meste spoluzakladal, nebolo ľahké. Vnímame podporu našich priaznivcov v rokoch minulých ako vážny záväzok a zodpovednosť, preto v strane prebiehala dlhá otvorená diskusia. Vyšiel som z nej víťazne len pred pár dňami. Teraz bude nasledovať poctivá a dôsledná príprava. Očakávam pokojné, tvorivé a politicky triezve rozhovory. Nie je čas na experimenty, osobné animozity a povrchnosť. Banskú Bystricu čaká tvrdá skúška, množstvo práce, rekonštrukcia procesov a vzťahov, obnova dôveryhodnosti, návrat slušnosti a morálky. Posolstvo je preto jasné, len pripravení a jednotní to môžeme dokázať. Budem sa preto uchádzať o podporu stredopravých politických strán.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM