Marcel Mojžiš Rôzne

Cyklocesta do Zvolena? Konečne sa dožijeme 1. úseku

Množstvo priaznivcov jazdy na dvoch kolesách už roky čaká na cyklotrasu medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Atraktívne prepojenie dvoch miest je však stále vo hviezdach. Nadšencov bicyklovania však môže potešiť, že onedlho by mal byť hotový aspoň 1.

Ilustračný obrázok k článku Cyklocesta do Zvolena? Konečne sa dožijeme 1. úseku

Aj keď sa o cykloceste medzi Zvolenom a Banskou Bystricou hovorí už niekoľko rokov, dodnes sa toto atraktívne prepojenie nepodarilo zrealizovať. Budovanie zdržiavala najmä otázka, kto ju bude financovať, keďže trasa sa nachádza v katastroch viacerých obcí. A tiež povinnosť získať od majiteľov pozemkov, kadiaľ prechádza, súhlas.

Ako uviedol hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Peter Hajnala, v súčasnosti sa pracuje na príprave realizačného projektu cyklotrasy Rodinná cestička Banská Bystrica – Zvolen, úsek A: Zvolen – Sliač. Predpokladaný termín dokončenia projektu je november 2012, realizácia sa predpokladá v prvom polroku 2013. Na celú túto trasu bolo už vydané právoplatné stavebné povolenie. Dĺžka tejto časti je viac ako 4,9 kilometra.

Cyklotrasa sa nachádza v údolnej nive rieky Hron a má v mieste jeho toku v podstate rovinatý charakter. Trať nezasahuje do chránenej krajinnej oblasti, rezervácie alebo kultúrnej pamiatky. Trasa je navrhovaná v súbehu s vodným tokom Hron a zväčša vedie po jeho ochranných hrádzach.

Kedy vybudujú 2. etapu?

Začiatok úseku je navrhovaný vo Zvolene pri cestnom moste na ulici Jána Kollára, trať potom pôjde po ochrannej hrádzi Hrona smerom na Sliač. Tam prekonáva koryto Sielnického potoka a následne aj koryto Hrona a po ochrannej hrádzi a miestnej komunikácii vedie k ulici Š. Záhorského, kde sa úsek A končí. „Čo sa týka úseku B, Banská Bystrica – Sliač, ten je v súčasnosti v štádiu príprav,“ pripomenul hovorca kraja.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM