Jakub Forgács Šport

Cyklisti už na túrach nezablúdia: Bystrické cyklotrasy mapuje interaktívny portál

Cykloturisti z Banskej Bystrice a okolitých obcí majú o starosť menej. Pri potulkách krajinou im pomáha interaktívny cykloportál, ktorý ponúka trinásť detailne zdokumentovaných trás. Ich celková dĺžka je takmer 300 kilometrov a stále pribúdajú nové.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti už na túrach nezablúdia: Bystrické cyklotrasy mapuje interaktívny portál
Zdroj: TASR

„Projekt cyklobb.sk sme vytvorili pre všetkých, ktorí si zamilovali bicykel alebo sa ešte len odhodlávajú vysadnúť do cyklistického sedla. Chceme, aby im naša webstránka pomohla pri plánovaní výletov,“ hovorí banskobystrický mestský poslanec a predseda dopravnej komisie Jakub Gajdošík.

Podrobná mapa zahŕňa cyklotrasy, ktoré sú prevažne na severovýchode od Banskej Bystrice, čiže Šturec, Harmanec, Donovaly, Špania Dolina, Slovenská Ľupča, Podkonice, Brusno a nechýba ani smer Zvolen.

Trasy sú usporiadané do logických okruhov, s podrobným opisom, akú má trasa dĺžku, jej obtiažnosť i časová náročnosť. Turisti nájdu aj informácie, o akú cestu ide, či je spevnená, lesná, štrková alebo asfaltová. Pri každej sú fotografie z kľúčových úsekov trasy, zábery, kde sa možno občerstviť a dokonca aj upozornenia, kde sú neoznačené križovatky a kde chýbajú cyklosmerovníky.

Poslanec Gajdošík každú trasu prešiel osobne a ako pripomína, momentálne pripravujú prezentačné videá z týchto trás. Cyklista si tak dopredu pozrie, čo ho na cyklovýlete čaká a neminie. „Cyklisti si trasy buď dopredu naštudujú, alebo využijú smartfóny, pomocou ktorých sa môžu orientovať priamo v teréne. Banská Bystrica a blízke okolie má čo ponúknuť v oblasti horskej cykloturistiky. Tunajšia príroda je totiž pre ňu ako stvorená a vďaka práci niektorých nadšencov vznikajú stále nové cyklotrasy,“ dodáva Gajdošík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM