Andrea Mesarčíková Rôzne

Čo znamenal 17. november v rokoch 1939 a 1989?

Odpor proti totalitnej moci počas 2. svetovej vojny si 17. novembra pripomínajú študenti na celom svete. Medzinárodný deň študentstva vyhlásil Medzinárodný zväz študentstva na manifestácii solidarity so študentmi ako spomienku na fašistický teror pro

V roku 2010 na Deň boja za slobodu a demokraciu otvorí Národná rada Slovenskej republiky dvere pre verejnosť. Do tohto roku sa obyvatelia Slovenska mohli dostať do NRSR na deň otvorených dverí 1. septembra pri príležitosti štátneho sviatku Dňa ústavy. Terajší predseda NRSR Richard Sulík termín zmenil, lebo „tento deň považuje za jeden z najvýznamnejších v našich novodobých dejinách“. Sulíkovo rozhodnutie kritizovala strana Smer-SD. Jeho predseda Robert Fico zdôraznil, že „niet príhodnejšieho dňa ako Deň Ústavy SR, ako sa slovenská verejnosť môže bližšie oboznámiť s právomocami zákonodarného zboru, aj s podmienkami práce poslancov“.

Podnetom na vyhlásenie Medzinárodného dňa študentstva sa stali udalosti na jeseň 1939 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava. Okupácia českých území nemeckými vojskami vyvolala v uliciach Prahy 28. októbra 1939 demonštráciu v spojitosti s oslavami vzniku Československa. Pri zrážke medzi demonštrantami a ozbrojenými zložkami, pričom ich príslušníci použili aj strelné zbrane, zahynul mladý robotník Václav Sedláček. Trinásti ďalší účastníci demonštrácie utrpeli ťažké zranenia, medzi nimi aj študent medicíny Univerzity Karlovej Jan Opletal, ktorý o dva týždne zraneniam podľahol. Opletalova smrť vytiahla 17. novembra 1939 do ulíc stovky vysokoškolákov bez rozdielu ich príslušnosti k fakulte, alebo škole vôbec.

Podobne ako v roku 1939 aj v novembri 1989 zohrali najmä v Prahe a v Bratislave významnú úlohu študenti vysokých škôl. Stali sa katalyzátormi všetkých neskôr nasledujúcich zmien. Udalostiam zo 17. novembra 1989, keď sa študentskými demonštráciami začala Nežná revolúcia, predchádzali nelegálne stretnutia študentov v Prahe aj v Bratislave. Poslucháči vysokých škôl ich zorganizovali v predvečer Medzinárodného dňa študentstva. V novembri 1989 príslušníci Verejnej bezpečnosti na Národnej triede v Prahe zbili študentov demonštrujúcich za základné ľudské práva.

Postupne udalosti na podporu študentov a na vyjadrenie odporu voči socialistickému zriadeniu nadobúdali väčší rozmach, až vyústili do pádu režimu. Rok 1989 priniesol národom v Československu, ako aj miliónom ďalších ľudí v strednej a východnej Európe, slobodu, demokraciu, obnovenie ľudských práv a slobodu vo vyznávaní viery.

Zdroj: TASR Video: youtube.com

Čo znamenal 17. november v rokoch 1939 a 1989?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM