Michal Majer Rôzne

Čo požadujú organizátori protestov?

Len pred pár hodinami sa v Banskej Bystrici skončil protest Gorila. Po účasti vo viacerých mestách sa dnes o 17.00 hodine zhromaždili ľudia aj na Námestí SNP, kde sa rozhodli vyjadriť svoju nespokojnosť s korupčnými činmi politikov nielen prostrední

Podľa odhadov sa zúčastnilo viac ako 2000 ľudí z celého Slovenska. Na pokojný priebeh podujatia dohliadali okrem mestských policajtov či záchranárov aj samotní organizátori, ktorí vyzývali ľudí k pokojnému priebehu. Protest mal celoštátny charakter, na pódiu sa okrem domácich organizátorv vystriedali aj tí zo Žiliny, Zvolena či Popradu. Vystúpenie jednotlivých rečníkov hudobne dopĺňala skupina Schody.

V rámci banskobystrického protestu odzneli aj konkretizované požiadavky verejnosti, a to zmena volebného systému, ktorý by umožňoval voličovi vybrať si medzi rôznymi politikmi vo svojom regióne, nielen medzi politicky dosadenými kandidátmi, zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR, sfunkčnenie nástrojov priamej demokracie ako referendá, a to na lokálnej, regionálnej a celoštátnej úrovni. Záverečnou požiadavkou je dôsledné vyšetrenie podozrení, ktoré vyplývajú zo spisu Gorila a následné vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.

Po takmer dvoch hodinách sa protest v Banskej Bystrici skončil a ľudia sa v pokoji rozišli. Organizátori však naďalej vyzývajú ľudí, aby sa zúčastnili ďalšieho protestu, ktorý sa uskutoční tento piatok v Bratislave. Po ukončení protestu sa organizátori presunuli na tlačovú konferenciu, na ktorej odzneli konkretizované požiadavky protestujúcich.

Zmena volebného systému, tak, aby umožňoval vybrať si medzi rôznymi politikmi vo svojom regióne a nielen medzi politicky dosadenými kandidátmi, sfunkčnenie nástrojov priamej demokracie, ako sú referendá na lokálnej, regionálnej aj celoštátnej úrovni, zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov Národnej rady SR a dôsledné vyšetrenie všetkých podozrení, ktorý vyplývajú zo spisu Gorila a vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti – to sú štyri základné požiadavky občanov voči politikom, na ktorých sa dohodli organizátori Protestov Gorila z celého Slovenska a zároveň vyzvali verejnosť na diskusiu o požiadavkách.

Ako vysvetlila Lucia Janovič z organizačného výboru Protestu Gorila v Bratislave, diskusia môže prebiehať na internete, ale privítali by, keby priestor na diskusné fóra s odborníkmi vytvorila aj verejnoprávna televízia. Pod požiadavkou zmeny volebného systému rozumejú zavedenie väčšinového volebného systému pri voľbách do Národnej rady SR so sto až stopäťdesiatimi volebnými obvodmi. Tlak na splnenie svojich požiadaviek budú stupňovať organizovaním ďalších a ďalších protestných zhromaždení, pričom sa im hlásia aktivisti z ďalších miest, nevylučujú však ani krajné prostriedky ako generálny štrajk. „Politici si prestali uvedomovať, že sú naši zamestnanci,“ pripomenula Janovič.

Na dnešnom Proteste Gorila sa na banskobystrickom Námestí SNP zišlo zhruba 1 500 ľudí, zhromaždenie sa zaobišlo bez vážnejších incidentov. Viacerí rečníci vyzývali občanov, aby sa zaujímali o veci verejné. Atmosféru pokračovania revolúcie z roku 1989 navodzovalo okrem vyjadrení niektorých rečníkov aj skandovanie hesla „v jednote je sila“. Ako uviedol jeden z organizátorov Pavol Strhák, pôvodne mal s prejavom vystúpiť aj novinár Tom Nicholson, pre výsluch na polícii však nakoniec nemohol prísť.

Organizátori protestov z viacerých miest v spoločnom vyhlásení skonštatovali znepokojenie z dlhodobého úpadku politickej morálky a neefektivity štátnej moci v oblasti boja proti korupcii. Občianske slobody a demokratické princípy politici podľa nich dlhodobo zanedbávajú, ústavné orgány nevytvárajú a nepodporujú rovnaké postavenie občanov pred zákonom. Politické zasahovanie do nezávislosti súdnictva, prokuratúry a polície neumožňuje čestným sudcom, prokurátorom a policajtom napĺňať ich poslanie a slovenský prezident prestal riadne vykonávať svoju funkciu aj tým, že dosiaľ nevymenoval zvoleného generálneho prokurátora.

Zdroj: SITA, Ivana Tokárová Foto: ddk, moo, Ivana Tokárová Video: ddk

Čo požadujú organizátori protestov?
1
Galéria
gorillaaaadddd
78
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM