Monika Obrtalová Rôzne

Čo ponúkne Špania Dolina tento rok?

Otvorením baníckeho náučného chodníka sa minulý týždeň oficiálne začala na Španej Doline turistická sezóna. Aj tento rok má čo ponúknuť milovníkom prírody, ktorých okrem tradičných podujatí čaká aj niekoľko noviniek.

„Okrem krásnej prírody sa môžu návštevníci zúčastniť napríklad podujatia Deň detí, prechod Nízkymi Tatrami či prázdninovej školy tradičných techník, ktorá je určené pre tých najmenších,“ //začína bohatou ponukou programu starosta obce Špania Dolina Marián Slobodník a pokračuje ďalej: //„Samozrejme nebude chýbať ani zábava v podobe súťaže vo varení štiarcu, to je naša miestna pochúťka, a tradičný pochod permoníkov s lampášmi po halde. Táto akcia bude prebiehať po zotmení a účastníci si okrem lampášov môžu zobrať aj masky,“ láka turistov starosta.

Okrem špeciálnych podujatí ponúka Špania Dolina aj tie, na ktorých sa návštevníci zúčastňujú rok čo rok. Sú to najmä sobotné hudobné večery, športové podujatia či prehliadka múzeí medi a čipiek. Novinkou tejto sezóny je banícky chodník doplnený o kryté sedenie a otvorenie pamätnej izby profesora Jozefa Mistríka. Sprístupnenie banskej štôlne je zatiaľ v štádiu príprav. „Momentálne máme rozpracovaných viacero projektov na rozvoj turizmu. Ide najmä o banícky skanzen, sedačku na Šachtičky, ktorá bude premávať ako v zime, tak aj v lete a projekt na propagáciu obce a celého regiónu,“ hovorí o plánoch do budúcna Marián Slobodník.

Aj keď túto sezónu počíta obec s návštevou viac ako šiestich tisícok turistov, ponúknuť im stále nové a nové atrakcie vôbec nie je jednoduché. Špania Dolina totiž nie je zaradená do takzvaných pólov rastu a má preto veľmi obmedzené možnosti čerpania financií z európskych fondov, najmä na infraštruktúru, za ktorú zodpovedá práve ona.

Špania dolina
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM