Jakub Forgács Kultúra

Čo bude s bystrickým amfíkom? Poslanci ho zaradili do zoznamu na odpredaj

Na utorkovom 19. zasadnutí mestského zastupiteľstva sa riešila aj otázka budúcnosti banskobystrického amfiteátra. Keďže už pár rokov chátra, poslanci navrhli jeho predaj, napriek iniciatíve ľudí za jeho zachovanie.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s bystrickým amfíkom? Poslanci ho zaradili do zoznamu na odpredaj

Bystrica potrebuje celoročný kultúrny stánok

„My v tejto chvíli potrebujeme kultúrny priestor na aktivity celoročne. Naším cieľom je nájsť finančné prostriedky na základe predaja amfiteátra a cielene ich investovať napríklad do nadobudnutia bývalého Kina Urpín," povedal primátor Peter Gogola.

Pre mesto je momentálne amfiteáter nepotrebný, vzhľadom na jeho stav. Problémom sú nepostačujúce parkovacie plochy, ale aj zlý technický stav a jeho obmedzená využiteľnosť, iba od mája do októbra.

„Banská Bystrica je jediné krajské mesto, ktoré nemá kultúrny dom. Kino Urpín má kapacitu takmer 530 miest na sedenie, je v pomerne dobrom technickom stave, má dobré akustické vlastnosti aj dostupnosť. Mohlo by tak riešiť problém, ktorý mesto trápi už dlhodobo, povedal primátor.

„Sme pripravení zadefinovať podmienky obchodnej verejnej súťaže, na základe ktorej by sme boli schopní tento priestor predať. V tejto chvíli chceme povedať, že amfiteáter je možno pre niekoho pozemok s dobrou bonitou, ale z nášho pohľadu už stráca význam ako priestor pre kultúrne aktivity," dodal na záver Gogola.

Bystričania o amfík bojujú

Proti predaju sa postavil aj zástupca skupiny ľudí spája(ť_je)umenie Juraj Havlík, ktorý minulý rok rozbehol petíciu za jeho zachovanie. Otvorenú výzvu občanov na revitalizáciu amfiteátra podpísalo vyše 800 občanov. Počas diskusie k spomínanému bodu vyjadril veľké sklamanie z toho, čo mesto plánuje urobiť s týmto priestorom.

Poslanec Lichý poukázal na to, že nie je jasné, čo sa stane s miestom, kde stojí amfiteáter, pokiaľ sa predá: „Aby tam nevznikol nejaký podivný polyfunkčný dom. Toto miesto je dlhodobo využívané na kultúrne účely a Bystričania čakajú na podobné využitie tohto miesta,“ povedal Lichý.

Pred rokom dal Lichý návrh na vytvorenie skupiny, ktorá by problém nevyužitého amfiteátra riešila, ale nedostal žiadnu odozvu. Na záver dodal: „Poslanci svojim uznesením dokázali, že si s amfiteátrom nevedia poradiť. MsZ zároveň podľa neho prijalo zmysluplné uznesenie, že peniaze z predaja sa využijú na kultúrne účely.“

„Pôvodne som navrhovala, že by bolo fajn, keďže mesto nemá žiadny kultúrny priestor, keby sa tam vybudovalo nové multifunkčné kultúrne centrum,“ povedala riaditeľka banskobystrického PKO Jana Suraová. Navrhla tiež kúpu Kina Urpín, keďže amfiteáter, ktorý už nefunguje 10 rokov, sa podľa nej letnými akciami neuživí.

„Myslím si, že za pár rokov nás táto situácia dobehne a zistíme, že naše deti sú nekultúrne, nevychovávame ich, nevedieme k tradíciám,“ dodala Suraová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM