Jaroslav Dodok Rôzne

Čo bude po štrajku? Šéf odborárov: Možné je všetko!

Väčšina žiakov vníma chystaný štrajk iba ako snahu učiteľov o vyššie platy, vďaka ktorým bude deň voľna. No podľa pedagógov to nie je celkom tak. Učiteľom nejde iba o eurá pre seba, ale i pre školstvo ako také. Je preto možné, že ich vzbura bude po š

Do najväčšieho štrajku škôl sa zapojí asi 90 % základných, 80 % stredných a 30 % vysokých škôl. Tieto najaktuálnejšie informácie poskytol portálu student24.sk predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek, ktorý štrajk vyhlásil, a účasť v ňom vníma pozitívne.

Štát chce dať menej[/size][/co­lor]

Zväz sa rozhodol štrajk vyhlásiť ihneď po tom, čo uvidel návrh štátneho rozpočtu na najbližšie roky.** „S hrôzou sme zistili, že školstvo je finančne poddimenzované,“ **vraví Pavel Ondek. Do školstva by malo ísť každým rokom čoraz menej peňazí.

Školy chcú dosiahnuť zmenu ešte do najbližších parlamentných volieb, teda roku 2016. Jednou z hlavných požiadaviek štrajkujúcich je to, aby do slovenského školstva šlo zo štátneho rozpočtu toľko peňazí, ako je to vyspelých štátoch Európy.

Štrajk nie je len o učiteľoch [/size][/color]

„Každý hovorí len o učiteľoch. To nie sú len učitelia,“ vyvracia mylnú predstavu Pavel Ondek, že chcú dosiahnuť zvýšenie platov iba učiteľov. Týka sa to všetkých zamestnancov škôl, teda aj kuchárok či upratovačiek.

Dnes začínajúci učiteľ zarobí 509 eur. Priemerný plat na základných a stredných školách je 758 eur. Podľa prieskumu portálu Platy.sk učitelia základných a stredných škôl zarobia zväčša o štvrtinu menej oproti celoslovenskému priemeru a učitelia základných umeleckých a materských škôl takmer až o 40 percent menej.

Vzdelávanie a učiteľ sú v žumpe [/size][/color]

A prečo učitelia žiadajú zvýšiť platy na úroveň 1,2 až 2,0-násobku priemerného platu?// „Vyšší plat znamená viac času na prípravu (netreba robiť inú prácu na uživenie rodiny – poobede), menej existenčných stresov, kvalitnejších študentov pedagogiky (kto by už stal o nástupný plat 509€), kvalitnejšiu regeneráciu… Nie sú to dostatočné dôvody?“// pýta sa Ľudovít Sebelédi, predseda Nových školských odborov, ktoré štrajk aktívne podporujú.

Pre student24.sk hovorí, že štrajk taktiež ukáže žiakom** „cestu do budúcnosti, že biť sa za dôležité veci treba aj štrajkom – za nové, kvalitnejšie, modernejšie nástroje vzdelávania,“ a že dôvodom štrajku bola „spoločenská žumpa, kde je vzdelanie a učiteľ.“**

Vopred odsúdený na neúspech? [/size][/color]

Síce štrajkujúci získali aj podporu sestier, študentov, dokonca aj zahraničných zväzov, veľké šance na úspech štrajku sa nedávajú. Predovšetkým z dvoch dôvodov.

Po prvé, štátny rozpočet slovenskej republiky nedovoľuje zvyšovanie platov, pretože je v mínuse. Štát musí šetriť a zmenšovať štátny dlh.

Druhým dôvodom je samotný štrajk. **Bude trvať iba jeden deň, zamestnanci škôl nie sú ani zďaleka jednotní a nemajú dostatočne silnú podporu verejnosti – najmä od rodičov. **

Vyžaduje to radikálnejšie kroky [/size][/color]

Na to, aby uspeli, budú zrejme potrebné radikálnejšie riešenia. Učitelia sa tak možno budú inšpirovať lekármi. Im vláda prisľúbila vyššie platy až vtedy, keď vyhlásili časovo neobmedzený štrajk a postupovali tvrdo, nekompromisne. Šéf odborárov nechcel o ďalšom a dlhšom štrajku teoretizovať, ale nevylúčil ho.** „Nemôžem hovoriť o tom, či sú teoreticky možné ďalšie štrajky. Samozrejme, možné je všetko,“** povedal pre student24.sk Pavel Ondek.

Zdá sa, že isté je len to, že zajtra, 13. septembra, sa na väčšine škôl nebude učiť. Zväz bude oficiálne o štrajku informovať poslancov. Dosiaľ sa k zvyšovaniu platov snáď, nanešťastie, najvýstižnejšie vyjadril Mojmír Mamojka zo Smeru:// „Ja to zatiaľ nevidím dvakrát optimisticky.“//

student24.sk/Kornel Kubík foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM