Rôzne

Čierny Balog sa pripravuje už na 16. ročník Katarínskych dní

Ľudia verili, že obdobie temných a tajomných síl začína na Katarínu (25.11.). Niektoré mestá a obce si pripomínajú tento deň tradičnou zábavou.

Ilustračný obrázok k článku Čierny Balog sa pripravuje už na 16. ročník Katarínskych dní
Zdroj: TASR

Novembrové dni sa skracujú, hmlisté rána sú čoraz studenšie a na začiatku decembra už cítiť vo vzduchu sneh. Prichádza zima. Toto ročné obdobie vnášalo do života roľníckej rodiny výraznú zmenu.

Zábava pred adventom

Blíži sa advent a počas neho boli hlučné zábavy a aj svadby zakázané. Preto sa na Katarínsku tancovačku ponáhľali všetci, ktorí sa chceli ešte vyblázniť a zaspievať si.

"Uvoľnenie z kolotoča hospodárskych prác a zároveň skorý súmrak žičili spoločenskému životu. Oveľa častejšie sa konali rozličné susedské, rodinné či priateľské stretnutia. Osobitnú príležitosť na takéto kontakty ponúkali kolektívne práce – priadky, páračky a podobne, ktorým sa za zimných večerov zamestnávali roľnícke ženy a dievčatá,“ približuje staré zvyky historička a etnologička Katarína Nádaská.

Katarínske dni čiernobalockej kultúry

Obec Čierny Balog v spolupráci s Komunitným centrom vás srdečne pozývajú už na 16. ročník podujatia Katarínske dni čiernobalockej kultúry, ktoré je spojené s prezentáciou handeľských talentov a vystúpení folklórnych súborov. Podujatie sa uskutoční v dňoch 24. – 26. novembra 2017 v Kultúrnom dome v Čiernom Balogu.

V PIATOK sa o 16. 30 hod. predstaví Hudobná akadémia SZUS Talentarium- program s názvom “Talentárske srdce pre Vás”

V SOBOTU o 17. 00 hod. je pre návštevníkov pripravená veselá paródia od Stanislava Štepku Jááánošííík v podaní Hriňovského divadla.

NEDEĽA bude o 15. 00 hod. patriť prehliadke detských talentov – vystúpenie žiakov materských a základných škôl z obce Čierny Balog.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM