Jakub Forgács Rôzne

Chvíľu vrtuľník, potom lietadlo: Nad hlavami nám prelietali stroje amerických špeciálnych jednotiek

Posledné dni ste si mohli všimnúť, ako nad naším mestom krúžia zvláštne lietajúce stroje. Hoci vyzerali ako lietadlá, za pár chvíľ sa dokázali zmeniť na vrtuľník. Čo u nás robili?

Ilustračný obrázok k článku Chvíľu vrtuľník, potom lietadlo: Nad hlavami nám prelietali stroje amerických špeciálnych jednotiek
Zdroj: TASR

Už od 8. augusta brázdia slovenský vzdušný priestor dve unikátne lietadlá typu CV-22 OSPREY, ktorými si americké vzdušné sily US Air Force Europe (USAF E) nacvičujú pristávanie v teréne za zlej viditeľnosti a v prašnom prostredí. Na vojenskom letisku Sliač sa v utorok na cvičení zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč a zástupca veľvyslanca Spojených štátov amerických v SR Norman Thatcher Scharpf.

Lietadlo či vrtuľník?

Lietadlá typu CV-22 OSPREY sú na Slovensku po prvý raz. Keď vzlietajú a pristávajú sú ako vrtuľníky, vo vzduchu sa „menia“ na lietadlo. „Unikátna konštrukcia s preklopnými rotormi v sebe kombinujú výhody kolmého vzletu a pristátia vrtuľníka s vysokou rýchlosťou a veľkým doletom turbovrtuľového lietadla. CV-22 OSPREY pôsobili v bojových a záchranných operáciách nad Irakom, Afganistanom a Líbyou,“ vysvetlilo ministerstvo obrany.

Americké špeciálne jednotky tieto lietadlá používajú na transport pre infiltrácie jednotiek. Naposledy ich použili v Afganistane. Ako uviedol veliteľ 7. letky špeciálnych operácií USAF E Roy Oberhaus hodnota jedného sa pohybuje okolo 80 miliónov dolárov. Americká námorná pechota má 375 týchto strojov a druhý používateľ, americké letectvo, má objednaných 50 kusov, pričom dodávky ešte stále prebiehajú.

Ako konštatoval minister obrany Martin Glváč, teší ho, že približne 73 príslušníkov 7. letky špeciálnych operácií USAF E si vybralo na svoj výcvik práve Slovensko. U nás nacvičovali aj lietanie v skupinách, či leteckú streľbu na pozemné ciele. Výcvik prebiehal v prízemných výškach, a to aj v noci. Vo štvrtok 21. augusta výcvik amerických špeciálnych jednotiek končí.

Slovensko si nevybrali náhodou

„Som veľmi rád, že armáda Spojených štátov mohla u nás kvalitne cvičiť. Myslím si, že je to ďalší dôkaz dobrej spolupráce medzi členskými krajinami NATO. Aj toto cvičenie je dôkazom toho, že chceme naše výcvikové priestory ponúkať našim partnerom a spolu cvičiť,“ zdôraznil Glváč.

Ako dodal, americké letectvo si územie Slovenska na cvičenie nevybralo náhodou. „Sme totiž jednou z mála krajín, ktorá disponuje vojenským priestorom umožňujúcim výcvik v prašnom prostredí a zároveň aj vhodným typom leteckej strelnice,“ dodal minister.

„Chcem sa poďakovať pánovi ministrovi za veľmi dobrú spoluprácu. Je to dôkaz veľmi silného partnerstva, ktoré máme medzi americkými vojakmi a slovenskými vojakmi. Naši vojaci tu mohli cvičiť v reálnych podmienkach. Skúsenosti, ktoré tu získali, im pomôžu na misiách,“ uviedol zástupca veľvyslanca Spojených štátov amerických v SR Norman Thatcher Scharpf.

V Sliači trénovali americké vzdušné sily na nevšedných strojoch
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM