Monika Obrtalová Rôzne

Chrípky sa nezbavíme ani v lete: Pozor na komplikácie!

Ak uplynulý týždeň evidoval odbor epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici podľa analýzy údajov od pediatrov i lekárov prvého kontaktu z Banskobystrického kraja vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení (AR

Podobný trend možno sledovať aj v medziročnom porovnaní – chorobnosť na ARO je nižšia o 3,3 percenta a chorobnosť na chrípku dokonca až o 61 percent. Hlásenia o chorobnosti zaslalo 44 percent pediatrov a 43 percent všetkých všeobecných lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja. Lekári v tomto regióne ani tento týždeň neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. V medzitýždňovom porovnaní klesol aj počet komlikácií z akútnych respiračných ochorení zo 4 na 1,5 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 7 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 7 prípadoch, a v 5 prípadoch zápalom pľúc. Najvyšší počet skomplikovaných ochorení horných dýchacích ciest a chrípky sa prejavil vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva, naopak, žiadne komplikácie sa nevyskytli medzi prázdninujúcimi žiakmi základných a stredných škôl.

Chorobnosť na ARO je v absolútnych číslach najvyššia v okrese Lučenec, o polovicu menej chorých je v okresoch Revúca, Rimavská Sobota, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Prípadov chrípky je najviac v okresoch Poltár a Lučenec. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO predovšetkým ekonomicky činné obyvateľstvo, nasledujú deti od 0 do 5 rokov. Rovnaký trend zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, kde sa sústreďujú hlásenia z okresov celého Banskobystrického kraja, aj v prípade chorobnosti na chrípku – najviac chorých je medzi pracujúcim obyvateľstvom a najmenšími deťmi.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM